Tempatan

SPRM Selidik HRD Corp: Bawa Keluar Tiga Kotak Besar Dokumen

Pada Selasa, kumpulan penyiasat SPRM membawa keluar tiga kotak yang didakwa mengandungi dokumen dari bangunan HRD Corp di Jalan Beringin, Kuala Lumpur. Gambar: Sinar Harian

Satu pasukan pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah memasuki pejabat Pembangunan Sumber Manusia Berhad (HRD Corp) di Jalan Beringin untuk menyiasat pendedahan dalam Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) 2024.

Mereka kelihatan membawa keluar tiga kotak besar yang didakwa mengandungi dokumen berkaitan dengan pendedahan LKAN tersebut.

Pasukan SPRM tersebut menghabiskan masa lebih enam jam di dalam bangunan tersebut, bermula dari jam 11.30 pagi hingga 5.45 petang.

Pengarah Bahagian Siasatan SPRM, Datuk Seri Hishamuddin Hashim telah mengesahkan bahawa kumpulan penyiasat berada di pejabat HRD Corp dan Kementerian Sumber Manusia (Kesuma) hari ini untuk mendapatkan dokumen berkaitan bagi tujuan siasatan.

“SPRM telah hadir di Kesuma dan HRD Corp untuk mendapatkan dokumen-dokumen untuk siasatan pada tengah hari ini.

“Fokus siasatan tertumpu kepada isu rasuah, salah guna kuasa dan penyelewengan di bawah Akta SPRM 2009,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Sabtu lalu, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Ahmad Khusairi Yahaya mengumumkan bahawa pihaknya telah mengenal pasti beberapa individu untuk diambil keterangan bagi membantu siasatan mengenai isu HRD Corp seperti yang dinyatakan dalam Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) 2/2024.

Sebelum ini, dalam Laporan Ketua Audit Negara 2/2024, Datuk Wan Suraya Wan Mohd Radzi mengatakan bahawa Kesuma disarankan untuk merujuk pengurusan HRD Corp kepada agensi penguatkuasaan yang relevan selepas syarikat kerajaan tersebut gagal dalam audit berkenaan.