Sukan

NPC Mengadakan Program ‘Jom Jalan Bersama NPC 2024’ untuk Menemui Bakat Baru dalam Berjalan Kaki

KELAB Akhbar Kebangsaan (NPC) akan mengadakan program ‘Jom Jalan Bersama NPC 2024’ pada 2 Jun tahun ini sebagai langkah untuk menemui bakat-bakat baru dalam kalangan masyarakat, terutamanya golongan pejalan kaki muda.

Presidennya, Datuk Ahirudin Attan menjelaskan bahawa program ini dianjurkan dengan kerjasama Persatuan Olahraga Kuala Lumpur Wilayah Persekutuan (FTKLAA) dengan tujuan untuk menggalakkan gaya hidup sihat dan memupuk perpaduan di kalangan rakyat Malaysia.

“Berjalan bersama boleh mewujudkan rasa setia kawan di kalangan peserta, dan ia adalah aktiviti yang sihat dan rendah tekanan,”

“Sertai kami untuk ‘Jom Jalan Bersama NPC 2024’ untuk membina hubungan dan mengabadikan kenangan.”

“Kami mempunyai kategori kompetitif kerana kami ingin membantu FTKLAA mencungkil bakat baharu kerana tidak banyak pertandingan berjalan kaki di negara ini,” katanya dalam kenyataan pada Isnin.

Menurut Ahirudin, program yang akan diadakan di Padang Merbok, Kuala Lumpur akan mempertandingkan dua kategori utama iaitu berjalan kaki kompetitif sejauh 10 kilometer (km) dan lima km untuk berjalan santai.

“Kategori jalan kaki 10 km yang kompetitif akan mempunyai empat subkategori iaitu lelaki terbuka, terbuka wanita, lelaki dan perempuan berumur 13 hingga 17 tahun. Sementara itu, kategori berjalan secara santai yang menyeronokkan itu pula terbakar kepada semua peringkat umur,” ujarnya.

Sementara itu, Setiausaha FTKLAA, S. Murugesu menyatakan bahawa negara memiliki sejarah kecemerlangan dalam olahraga berjalan kaki, seperti pencapaian G. Saravanan yang memenangi acara berjalan kaki sejauh 50 kilometer pada Sukan Komanwel 1998 dan V. Subramaniam yang meraih enam pingat emas dalam Sukan SEA.

“Walau bagaimanapun, terdapat kekurangan juara berjalan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan diharapkan ‘Jom Jalan dengan NPC’ akan menjadi acara tahunan untuk mengesan juara masa depan,” menurutnya.