TempatanTeknologi

Membentuk Masa Depan Digital Malaysia: Harapan dan Hasrat Perdana Menteri Anwar Ibrahim

Gambar: Facebook Anwar Ibrahim

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, mengadakan persidangan secara maya bersama Presiden dan Ketua Pegawai Pelaburan Alphabet dan Google, Ruth Porat. Melalui hantaran di Facebook, Anwar, yang juga Menteri Kewangan, menyatakan bahawa sesi tersebut merupakan lanjutan dari pertemuan mereka di Amerika Syarikat (AS) tahun lalu. Beliau menjelaskan bahawa semasa sesi tersebut, Ruth memberi maklumat mengenai kemajuan rangka tindakan bidang yang boleh diperluaskan oleh syarikatnya di Malaysia, berdasarkan penerangan sebelum ini oleh Perdana Menteri mengenai misi dan tumpuan kerajaan Malaysia.

“Alphabet dan Google amat mengalu-alukan kepimpinan, komitmen dan kepantasan pemudah cara yang telah diberikan kerajaan Malaysia sejak pertemuan lalu,” kata Anwar.

Perdana Menteri juga menyatakan bahawa perbincangan mereka melibatkan isu-isu berkaitan dengan kerjasama dan sokongan teknologi dan kecerdasan buatan (AI) dalam sektor pendidikan, kesihatan dan pertanian.

“Saya tegaskan bahawa ikhtiar-ikhtiar ini akhirnya perlu membawa manfaat ekonomi dan sosial yang menyeluruh tanpa meninggalkan mana-mana kelompok masyarakat terutamanya dari segi literasi teknologi,” katanya.

Beliau berharap usaha tersebut akan memberikan hasil yang positif terutama dalam mempercepat perancangan transisi teknologi negara dan mencipta peluang pekerjaan.

Pada November 2023, kerajaan Malaysia dan Google mengumumkan kerjasama strategik untuk mencipta peluang pertumbuhan yang inklusif bagi lebih banyak rakyat Malaysia dan syarikat tempatan dalam ekonomi digital yang sedang berkembang pesat.