Tempatan

Menteri Kesihatan Malaysia Berjanji Mendedahkan Data AEFI secara Terbuka

Selepas prapelancaran The Malaysia International Healthcare Megatrends 2024 pada Isnin, Dr. Dzulkefly bertemu dengan wakil media untuk memberikan kenyataan. Gambar: Bernama

Menteri Kesihatan Malaysia, Datuk Seri Dr. Dzulkefly Ahmad telah memberi jaminan bahawa Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan secara terbuka mendedahkan semua data berkaitan kesan sampingan susulan imunisasi (AEFI) yang berkaitan dengan vaksin Covid-19 pada waktu yang akan ditetapkan. Beliau menegaskan bahawa ini adalah tanggungjawabnya sebagai Menteri Kesihatan dan beliau sebelum ini telah menggesa agar laporan AEFI didedahkan kepada orang ramai dalam mesyuarat pasca Kabinet.

“Pokoknya, kami (KKM) tidak akan menyembunyikan apa-apa berkaitan AEFI kerana ia adalah tanggungjawab kerajaan kepada rakyat.”

“(Ini kerana) ia (data) diminta oleh banyak pihak termasuk orang awam. Kita ada simpan (rekod) daftar mengenai AEFI, memang kita simpan satu daftar dan memang ada, bahkan semua yang dalam data, termasuk yang meninggal (dunia), kita ada simpan,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Prapelancaran Persidangan Penjagaan Kesihatan Antarabangsa (MIH) Megatrends 2024 di sini pada Isnin.

Apabila ditanya mengenai adanya laporan kes trombosis dengan sindrom “thrombocytopenia” yang dikaitkan dengan vaksin Covid-19 AstraZeneca di Malaysia seperti yang dilaporkan di Indonesia sebelum ini, Datuk Seri Dr. Dzulkefly Ahmad memberikan penegasan tersebut. Menurut laporan Bernama yang dikeluarkan semalam, Suruhanjaya Nasional untuk Kajian dan Pencegahan Peristiwa Mudarat Berikutan Imunisasi, bersama-sama dengan Kementerian Kesihatan dan Agensi Makanan dan Ubat-Ubatan (BPOM) Indonesia telah mengesahkan bahawa tiada laporan diterima mengenai kes trombosis dengan sindrom “thrombocytopenia” yang dikaitkan dengan vaksin Covid-19 AstraZeneca di Malaysia. Sumber: Bernama