Tempatan

Wanita Lintas Jalan Menyebabkan Kemalangan Maut: Ditahan untuk Siasatan Lanjut

Penyiasatan awal polis menunjukkan bahawa kemalangan itu berlaku ketika pemandu kenderaan pacuan empat roda menekan brek secara mendadak setelah wanita seorang wanita melintas secara melulu. Gambar: Petikan Video Tular

Kuantan: Seorang wanita berusia 35 tahun telah ditahan selepas kemalangan maut di KM98.6 Lebuhraya Pantai Timur 1 (LPT1) arah timur semalam. Ketua Polis Daerah Temerloh ACP Mazlan Hassan menyatakan bahawa wanita terbabit telah direman selama dua hari untuk penyiasatan lanjut mengenai kejadian tersebut. Seorang lelaki warga China berusia 37 tahun iaitu penumpang dalam kenderaan wanita tersebut juga ditahan selama tiga hari bagi membantu penyiasatan.

“Dua mereka ditahan hari ini untuk siasatan lanjut berhubung kemalangan yang menyebabkan kematian seorang lelaki di lokasi kejadian,” kata ACP Mazlan Hassan.

Kemalangan berlaku kira-kira jam 4 petang semalam, di mana seorang lelaki berusia 34 tahun yang merupakan seorang pemuzik di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah meninggal dunia selepas motosikalnya merempuh sebuah kenderaan pacuan empat roda jenis Mitsubishi Triton. Menurut ACP Mazlan, penyiasatan awal menunjukkan bahawa kemalangan itu berlaku ketika wanita itu menghentikan kenderaannya di tepi jalan sebelum menyeberang ke lorong kanan.

“Ketika itu, pemandu kenderaan pacuan empat roda itu menekan brek secara tiba-tiba menyebabkan motosikal jenis Suzuki GSX-R1000 yang dinaiki mangsa merempuh dari belakang. Akibatnya, mangsa terjatuh di lorong laju dan motosikalnya tercampak ke bahagian belakang kenderaan itu,” katanya.

ACP Mazlan menjelaskan bahawa kes ini disiasat di bawah Seksyen 304(A) Kanun Keseksaan kerana kecuaian yang mengakibatkan kematian.