Hiburan

Prestasi Luar Biasa: Tan Sri Michelle Yeoh Terima Penghormatan Tertinggi AS

Pada 3 Mei 2024 dijadualkan bahawa Michelle Yeoh akan dianugerahkan Pingat Kebebasan oleh Presiden Joe Biden dalam sebuah majlis rasmi di White House. Gambar: IG Michelle Yeoh

Tan Sri Michelle Yeoh seorang aktres Hollywood kelahiran Malaysia dilaporkan akan dianugerahkan Pingat Kebebasan Presiden Amerika Syarikat (AS) oleh Presiden Joe Biden dalam sebuah majlis rasmi di White House pada 3 Mei depan. Penghormatan ini diberikan kepada individu yang telah memberikan sumbangan besar terhadap keselamatan, kepentingan, keamanan dunia, kebudayaan atau usaha penting lainnya Amerika Syarikat.

Beliau yang berusia 61 tahun dipilih sebagai penerima penghormatan ini atas jasa dan sumbangannya yang signifikan. Penerima pingat terdahulu termasuk tokoh-tokoh terkenal seperti Mother Teresa, John F. Kennedy, Bill Clinton, Stephen Hawking, Sidney Poitier, Yo-Yo Ma, Steven Spielberg, Oprah Winfrey, Steve Jobs, Audrey Hepburn, Henry Kissinger, Dr. Martin Luther King Jr, Neil Armstrong, Jacques Cousteau, Duke Ellington, Tiger Woods dan Rosa Parks.

Banyak filem yang dibintangi oleh Yeoh telah meraih kejayaan di peringkat global, termasuk “Tomorrow Never Dies,” “Crouching Tiger, Hidden Dragon,” “Memoirs Of A Geisha,” “Mummy 3,” “Everything Everywhere All at Once” dan “The Lady.” Walau bagaimanapun, masih belum disahkan sama ada beliau akan hadir pada majlis tersebut kerana keterikatan beliau dengan pelbagai komitmen lain.