Sukan

Terengganu Sasar 75 Pingat Emas dalam Sukma XXI Sarawak

Ahmad Samsuri menyarung jaket sukan semasa menghadiri Majlis Perhimpunan Kontinjen Sukma Terengganu 100 Hari Sebelum Sukma XXI di Wisma Darul Iman pada hari Rabu.

Terengganu memiliki harapan tinggi untuk mencapai kedudukan juara dengan sasaran meraih 75 pingat emas dalam Sukan Malaysia (Sukma) XXI di Sarawak yang akan berlangsung pada 17 hingga 25 Ogos depan.

Menteri Besarnya, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar menyatakan keyakinan bahawa atlet-atlet yang akan bersaing dalam kejohanan itu dapat membawa pulang kemenangan yang terakhir kali diraih pada tahun 2018 semasa perlawanan di Perak.

Menurut beliau, semua atlet kini berada dalam fasa persiapan akhir dengan memberikan tumpuan kepada memperbaiki kelemahan dan kekurangan serta memperkuatkan aspek kerohanian.

“Terengganu akan menghantar seramai 1,076 termasuk atlet dan pegawai bagi menghadapi temasya sukan terbesar peringkat nasional itu nanti. Kita juga akan mengambil bahagian dalam 36 daripada 37 jenis sukan yang dipertandingkan. Kita memutuskan untuk tidak menyertai sukan bola keranjang atas beberapa faktor,” katanya pada Majlis Perhimpunan Kontinjen Sukma Terengganu 100 Hari Menjelang Sukma XXI di sini pada Rabu.

Pada majlis tersebut, beliau juga menyempurnakan penyampaian watikah kepada Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan), Datuk Tun Ahmad Faisal Tun Abdul Razak yang dilantik sebagai ketua kontinjen (chief de mission) dalam temasya sukan yang akan datang.

Dalam konteks yang sama, Ahmad Samsuri juga memberikan amaran kepada atlet untuk menjaga kesihatan dan keselamatan terutamanya semasa menjalani latihan yang memerlukan intensiti tinggi dan impak besar di luar negara.

“Semua pun tahu dimana kekuatan negeri Terengganu antaranya acara berbasikal, pelayaran dan olahraga pun kita tidak kurang hebat. Kita juga ada sukan-sukan baharu yang diberi fokus untuk mendapat pingat,” ujarnya.

Sebelum ini, Jawatankuasa Tertinggi Sukma telah secara rasmi bersetuju untuk menyediakan sejumlah 488 acara untuk temasya Sukma Edisi Sarawak 2024.

Jumlah acara yang ditawarkan terbahagi kepada 236 acara lelaki, 217 acara wanita dan 35 acara campuran atau terbuka yang meliputi 37 jenis sukan yang dipertandingkan. Terengganu sebelum ini telah mencatatkan kedudukan naib juara dalam temasya Sukma yang sama dengan meraih 64 emas, 49 perak dan 55 gangsa pada edisi ke-20 atau dikenali sebagai Sukma edisi XX di Kuala Lumpur pada tahun 2022.