Sukan

Skuad Piala Uber Malaysia: Kesiapan dan Semangat Muda Menghadapi Cabaran Taiwan

Zhing Yi (kiri) bersama pasangannya Lo Ee semasa latihan di Akademi Badminton Malaysia (ABM) baru-baru ini. Gambar: NSTP/Sukhairi Thani

Tan Zhing Yi yakin pasukan Piala Uber Malaysia mampu memberi kejutan dalam perlawanan pertama menentang Taiwan esok. Dia sedar bahawa Taiwan bukan lawan mudah, namun dia percaya semangat pasukannya kuat dan tidak terbebani tekanan. Skuad Piala Uber Malaysia diketuai oleh Teoh Mei Xing dan terdiri daripada pemain muda seperti Siti Zulaikha Azmi (18 tahun), Tan Zhing Yi (21 tahun), Ho Lo Ee (21 tahun), Chan Wen Tse (19 tahun) dan Go Pei Kee (22 tahun).

Selain itu, pasukan perseorangan yang dipimpin oleh Goh Jin Wei (24 tahun) juga menyertakan K Letshanaa (20 tahun), Wong Ling Ching (20 tahun) dan Siti Nurshuhaini Azman (19 tahun). Perlu diingatkan bahawa Malaysia tidak memasukkan Pearly Tan-M Thinaah dalam edisi kali ini, memberi mereka lebih banyak masa untuk persiapan Sukan Olimpik Paris 2024 pada bulan Julai.

Setelah perlawanan pertama menentang Taiwan, Malaysia akan berdepan dengan Thailand dan kemudian Australia pada 1 Mei. Pengarah Kejurulatihan Akademi Badminton Malaysia (ABM) Rexy Mainaky berharap agar pemain menunjukkan prestasi yang baik seperti dalam sesi latihan sebelumnya. Walau bagaimanapun, dia percaya pasukan Piala Uber mampu mengekalkan komitmen dan prestasi positif mereka dalam perlawanan yang akan datang.