Global

Rampasan Empat Kereta Bugatti Veyron di Munich: Kaitan dengan Skandal 1MDB

Antara model kereta mewah Bugatti Veyron yang disita oleh polis Jerman telah dikaitkan dengan siasatan skandal kewangan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Polis Jerman telah bertindak merampas empat kereta mewah Bugatti Veyron edisi khas di Munich awal minggu ini yang mempunyai kaitan dengan siasatan skandal kewangan 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Menurut laporan dari akhbar Jerman Bild, kereta-kereta super tersebut dikaitkan dengan skandal 1MDB dan disita dari kemudahan simpanan persendirian. Kereta-kenderaan tersebut adalah sebahagian daripada siri “Legenda” khas Bugatti Veyron dengan hanya 18 unit supercar tersebut dibina dalam enam spesifikasi.

Keempat-empat kenderaan tersebut termasuk edisi Rembrandt Veyron, Black Bess, Jean-Pierre Wimille dan Meo Constantini masing-masing dengan nilai kira-kira AS$3 juta (RM14.3 juta). Menurut laporan media Jerman Bild, kereta-kereta ini tidak lazim dijual dan biasanya tidak tersedia di lelongan awam. Pihak media Jerman juga menyatakan bahawa kereta-kereta tersebut telah dikesan dan dirampas oleh anggota Jabatan Siasatan Jenayah 7 yang merupakan pakar dalam jenayah kolar putih.

Kereta-kereta ini telah ditempatkan di tempat letak kereta Motorworld Munich semasa satu pertunjukan automotif. Walau bagaimanapun, Polis Munich enggan memberikan butiran khusus mengenai kes tersebut kepada Bild yang memetik laporan daripada sumber badan kehakiman Jerman. Bild juga melaporkan bahawa kereta-kereta yang disita tersebut mempunyai kaitan dengan siasatan mengenai dana kekayaan negara 1MDB.

Skandal 1MDB telah melibatkan banyak tokoh terkenal termasuklah ahli politik, bank dan selebriti Hollywood. Skandal ini juga telah melibatkan penyiasatan jenayah di beberapa buah negara.