TempatanJenayah

Skandal Dadah di Pusat Hiburan: Serbuan Polis Tangkap 11 Penjawat Awam dan 19 Individu Lain

Hari ini, Ketua Polis Johor, M Kumar mengadakan sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor di Johor Bahru untuk berkongsi lokasi serbuan. Gambar: NSTP/Omar Ahmad

Sebanyak 11 penjawat awam telah ditahan atas tuduhan pengambilan dadah semasa mereka sedang berhibur di sebuah pusat hiburan di Batu Pahat pada awal pagi hari ini. Komisioner M Kumar, Ketua Polis Johor mengumumkan bahawa dalam serbuan Ops Hibur yang dilakukan oleh Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Kontinjen Johor pada jam 1 pagi, sebanyak 19 individu lagi turut ditahan kerana positif dadah. Dari serbuan tersebut, polis memeriksa sebanyak 49 individu yang berada di premis tersebut.

Hasil saringan awal air kencing menunjukkan bahawa 30 individu, terdiri daripada 24 lelaki dan enam wanita positif dadah. Daripada jumlah tersebut, 11 penjawat awam lelaki serta seorang remaja lelaki di bawah umur didapati positif dadah jenis methamphetamine, ketamin dan benzodiazepine. Meskipun pusat hiburan tersebut mempunyai lesen perniagaan dan lesen hiburan yang sah, namun ia telah beroperasi melebihi masa yang ditetapkan. Kumar menjelaskan bahawa semua yang ditahan berusia antara 17 hingga 52 tahun dengan penjawat awam yang ditahan berusia antara 24 hingga 49 tahun.

Dalam operasi yang sama, seorang lelaki berusia 29 tahun yang merupakan penjaga premis juga ditahan kerana didapati positif dadah. Semua yang ditahan akan ditempatkan di tahanan selama empat hari bermula dari hari ini sehingga Rabu untuk siasatan lanjut. Kes ini sedang disiasat di bawah Seksyen 39B, Seksyen 55B dan Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1958/63, Seksyen 11(2) Enakmen Hiburan Negeri Johor 4/98 dan Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952.