Tempatan

Siasatan Kes Pemandu E-Hailing OKU: Kertas Siasatan Diteruskan kepada Pejabat Timbalan Pendakwa Raya

RAZARUDIN: Kertas siasatan telah selesai dan telah dirujuk kepada Pejabat Timbalan Pendakwa Raya semalam (Selasa) untuk langkah seterusnya. Gambar: Bernama

Kertas siasatan yang melibatkan seorang pemandu e-hailing yang kurang upaya (OKU), yang dituduh diserang oleh seorang anggota pengiring seorang tokoh terkenal telah diteruskan kepada Pejabat Timbalan Pendakwa Raya untuk langkah selanjutnya.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain, menyatakan bahawa untuk menyempurnakan siasatan tersebut, polis telah menyeru 12 individu untuk memberikan keterangan, termasuk mangsa, pekerja hotel dan pegawai juruiring yang berkaitan dengan tokoh terbabit.

“Kita sudah lengkapkan kertas siasatan dan ia sudah dirujuk kepada Pejabat Timbalan Pendakwa Raya semalam (Selasa) untuk tindakan seterusnya.

“Walaupun mangsa dalam kes ini menarik laporan pada asalnya, namun hasil sambungan percakapan mendapati pengadu masih berminat dan ingin meneruskan kes ini,” katanya ketika dihubungi pada Rabu.

Razarudin menyatakan bahawa semakan yang dilakukan juga menunjukkan bahawa suspek tidak mempunyai sebarang rekod kesalahan tatatertib sebelum ini.

Pada masa yang sama, beliau menasihati orang ramai agar tidak membuat sebarang spekulasi, termasuk mengaitkan kes ini dengan Institusi Diraja. Kes tersebut juga menarik perhatian Pemangku Sultan Johor, Tunku Mahkota Ismail Sultan Ibrahim, yang menyeru pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan secara menyeluruh.

Tunku Mahkota Ismail juga menegaskan bahawa beliau tidak akan membenarkan sebarang tindakan atau ugutan yang melanggar undang-undang. Sebelum ini, seorang pemandu kenderaan e-hailing OKU mendakwa bahawa beliau dipukul oleh seorang pengawal pengiring dalam rombongan kenamaan di lobi sebuah hotel di ibu negara, namun beliau menarik balik laporan tersebut pada hari yang sama.

Pemandu berusia 46 tahun itu mendakwa bahawa dia ditumbuk di kepala ketika diminta untuk mengalihkan kenderaannya. Berikutan insiden itu, mangsa kemudian membuat laporan polis selepas menerima rawatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Semasa membuat laporan, telefon bimbit dan kamera papan pemuka keretanya yang dipercayai merakam kejadian itu dirampas oleh pihak polis.