Tempatan

RM500 Juta Zakat Disalurkan kepada 27,000 Asnaf di Wilayah Persekutuan

Mohd Na’im (kiri) menziarahi adik Azriel Mifzal yang sakit terlantar akibat menghidap saraf genetik sejak lahir. Gambar: Sinar Harian

Sejumlah RM500 juta zakat telah disalurkan kepada 27,000 asnaf di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan sejak awal tahun ini.

Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) mengatakan bahawa selain daripada bantuan kewangan tersebut, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) juga menganjurkan program-program keusahawanan dan pendidikan untuk memperkasakan asnaf dalam usaha mereka mengatasi kemiskinan.

Menurutnya, sukarelawan Jejak Asnaf juga giat turun padang bagi menjejaki golongan yang mungkin tercicir atau terlepas pandang menerima bantuan.

“Saban tahun angka asnaf ini sentiasa berubah-ubah kerana bergantung kepada situasi, ada dalam keadaan tertentu terdapat keluarga yang kaya tiba-tiba jatuh muflis.

“Apa yang penting MAIWP akan turun padang menjejaki asnaf. Saya juga harap agar orang awam mempunyai tanggungjawab untuk menyalurkan maklumat kepada MAIWP jika terdapat kejiranan susah yang memerlukan bantuan,” katanya ditemui pada Program Ziarah Asnaf di tiga rumah penerima bantuan sekitar Putrajaya pada Sabtu.

Turut hadir Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Datuk Mohd Nizam Yahya dan Ketua Pegawai Eksekutif PPZ-MAIWP, Abdul Hakim Amir Osman.

Pada program itu beliau telah menziarahi adik Azriel Mifzal Mohd Hafiz, enam tahun yang menghidap masalah saraf genetik.

Adik tersebut menerima bantuan keseluruhan berjumlah RM6, 171 bagi perubatan am meliputi pembelian susu dan lampin pakai buang selama setahun.

Mohd Na’im turut menziarahi penerima bantuan perubatan MAIWP Rozelan Abdul Razak, 45, serta Jamaliah Selamat, 70, yang menghidap strok dan sakit terlantar.

Beliau berkata, program ziarah asnaf itu bertujuan memberikan sokongan moral dan motivasi kepada penerima bantuan untuk terus cekal menghadapi ujian hidup.

Pada masa sama katanya, beliau merakamkan penghargaan kepada pembayar zakat yang telah menunaikan kewajipan dengan jumlah kutipan diperoleh itu digunakan untuk membantu asnaf yang memerlukan di Wilayah Persekutuan.

“Saya juga mengajak lebih ramai menunaikan kewajipan berzakat khususnya bagi mereka yang layak berzakat tapi belum berbuat demikian.

“Yakinlah dengan institusi zakat. Saya dan pengurusan MAIWP akan memastikan sumbangan zakat ini digunakan untuk sampaikan golongan asnaf memerlukan,” katanya.

Sumber: Sinar Harian