Tempatan

Ahmad Zahid: Kerajaan Tidak Pernah Meminggirkan Agenda Islam dan Melayu

Ahmad Zahid memberi ucapan semasa majlis Pelancaran Perayaan 30 Tahun Persatuan Pesara Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Malaysia Cawangan Kelantan di Pasir Mas hari ini. Gambar: BERNAMA

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menegaskan bahawa Kerajaan sentiasa memberi keutamaan kepada agenda Islam, terutamanya dalam bidang pendidikan Islam di negara ini.

Beliau menambah bahawa rakyat tidak perlu terpengaruh dengan tuduhan dan fitnah yang cuba memburukkan Kerajaan Perpaduan kerana mendakwa meminggirkan agenda Islam dan Melayu di Malaysia pada masa kini.

“Jika ada tuduhan menyatakan kerajaan ini telah menyingkirkan agenda Islam, saya ingin menyatakan dalam Belanjawan 2023 sebanyak RM1.4 bilion telah diperuntukkan untuk pembangunan hal ehwal Islam dan peruntukan itu telah naik kepada RM1.9 bilion pada tahun ini. Apakah makna ini Islam terancam?

“Saya yakin sebagai saksi hidup ada rancangan untuk menambahkan pendidikan Islam kepada Maahad Tahfiz, Pra-Tahfiz KEMAS, guru KAFA dan lain-lain lagi,” katanya.

Ahmad Zahid berkata demikian ketika berucap pada Majlis Pelancaran Sambutan 30 Tahun Persatuan Pesara Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Malaysia Cawangan Kelantan di Pejabat Pencen Dan Balai Lu’Lu Pasir Mas di sini hari ini.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah menyatakan bahawa parti yang berada dalam Kerajaan Perpaduan memberi sokongan terhadap agenda Islam dan Melayu ketika ini.

“Jangan dengar cakap-cakap pihak tertentu terutamanya pada PRK (Pilihan Raya Kecil) di Sungai Bakap dan PRK Nenggiri yang menyatakan kita (kerajaan) mahu pinggir agenda Islam, sebaiknya lihat pada fakta yang dilaksanakan oleh kerajaan ketika ini,” katanya.

Sementara itu, Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah memperuntukkan dana sebanyak RM50,000, manakala FELCRA turut menyediakan RM50,000 kepada Persatuan Pesara Pegawai Perkhidmatan.

Ahmad Zahid berkata kesemua peruntukan berkenaan berjumlah RM100,000 akan disalurkan dalam tempoh terdekat.

“Sebanyak RM50,000 daripada FELCRA adalah untuk zakat, manakala RM50,000 ialah dana daripada kementerian saya untuk persatuan ini.

“Kerajaan amat prihatin dengan kebajikan pesara kerajaan terutamanya golongan para pendidik,” kata beliau.

Sumber: BERNAMA