Pendidikan

Semua Bangsa Diberi Peluang di Kolej Matrikulasi, Kuota Bumiputera Terpelihara

Ahmad Zahid menyampaikan bantuan kepada golongan yang memerlukan semasa Majlis Pelancaran 30 tahun 5PMCK pada Sabtu. Sumber: Sinar Harian

Keputusan untuk menempatkan semua bangsa di kolej matrikulasi atau pusat asasi tidak akan mengurangkan peluang pelajar bumiputera untuk menyertai pengajian di pusat-pusat pendidikan tersebut.

Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Timbalan Perdana Menteri mengatakan bahawa terdapat pertikaian sebelum ini mengenai pembukaan berdasarkan merit yang dikhuatiri akan mengurangkan kuota bumiputera.

Beliau menegaskan bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkomitmen untuk memberi peluang kepada pelajar dari semua kaum di Malaysia.

“Perkara itu sudah dibawa ke mesyuarat Kabinet beberapa minggu lalu supaya mereka dapat mengikuti program matrikulasi,” katanya.

Beliau menyampaikan pandangan ini semasa berucap pada Majlis Pelancaran 30 tahun Persatuan Pesara Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Malaysia Cawangan Negeri Kelantan (5PMCK) pada Sabtu.

Ahmad Zahid menekankan bahawa walaupun kesamarataan mungkin tidak dapat dicapai secara sempurna, kerajaan perlu memberikan kesaksamaan kepada semua rakyat tanpa mengurangkan kuota untuk bumiputera.

Jelasnya lagi, ada pelajar bukan bumiputera yang mendapat 11A dalam Sijil Pelajaran Malaysia tetapi dinafikan kemasukannya ke kolej matrikulasi.

“Kita tahu bahawa Perkara 153 Perlembagaan memberikan memberikan dukungan untuk memberikan keistimewaan kepada orang Melayu tanpa mengetepikan bangsa lain,” katanya lagi.

Selain itu, Ahmad Zahid menekankan bahawa sistem pendidikan negara harus diteruskan walaupun berlaku pertukaran kepimpinan.

Beliau menyatakan bahawa sistem pendidikan adalah acuan yang perlu digunakan untuk mewujudkan kebersamaan di kalangan rakyat secara menyeluruh.

Sumber: Sinar Harian