Bisnes

Rekod Penjualan Bahan Api: Prestasi Luar Biasa PDB pada Tahun 2023

PDB mengumumkan pembayaran dividen sebanyak 80 sen bagi setiap saham.

Pada tahun 2023, PETRONAS Dagangan Berhad (PDB) mencatat penjualan bahan api melebihi 16 bilion liter menunjukkan peningkatan tahun demi tahun sebanyak lapan peratus. Meskipun harga jualan purata menurun, hasil meningkat dua peratus disebabkan peningkatan penjualan dan keuntungan selepas cukai meningkat sebanyak 23 sen, mencapai hampir RM1 bilion. Sebagai hasil prestasi yang kukuh, PDB mengumumkan dividen sebesar 80 sen sesaham semasa mesyuarat agung tahunan ke-42.

Perniagaan runcit mencapai penjualan tertinggi dalam sejarah pada tahun 2023 didorong oleh perkhidmatan pelanggan yang cemerlang, produk premium berkualiti dan penyelesaian digital seperti program kesetiaan Mesra Rewards tanpa kad. Sementara itu, perniagaan komersial menikmati pertumbuhan kukuh disebabkan permintaan yang meningkat dalam sektor penerbangan dan sektor huluan.

PDB juga sedang meneroka pengembangan bahan api alternatif yang lebih bersih seperti Bahan Api Penerbangan Mampan, Biodiesel dan gas asli cecair (LNG) untuk memasuki pasaran. Perniagaan gas petroleum cecair (LPG) mengatasi pertumbuhan industri dengan peningkatan enam peratus dan mengekalkan kedudukan sebagai peneraju pasaran dalam kedua-dua segmen isi rumah dan komersial. Selain itu, mereka telah menarik lebih daripada 40 pelanggan komersial baru dalam pelbagai sektor seperti peruncitan, makanan dan minuman (F&B) serta hospitaliti.

Perniagaan pelincir mencatat peningkatan jualan sembilan peratus didorong oleh prestasi mantap jenama seperti Syntium, Sprinta dan Urania. Setel juga mencatat pertumbuhan yang ketara dengan peningkatan yang signifikan dalam nilai GMV dari RM1.8 bilion kepada RM2.5 bilion pada tahun kewangan yang sama. Selain itu, PDB telah dipilih sebagai penyedia perkhidmatan e-dompet untuk eBeliaRahmah dan eMadani yang telah memperluaskan pangkalan pengguna mereka.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif PDB, Azrul Osman Rani menyatakan bahawa prestasi syarikat ini yang mencatat pencapaian pecah rekod menunjukkan keberkesanan strategi mereka dalam meningkatkan tahap dengan memberikan pengalaman pelanggan yang unggul. Beliau menekankan bahawa PDB telah menyesuaikan diri dengan tuntutan pengguna masa kini dengan melabur dalam penyelesaian fizikal dan digital yang canggih.