Global

Raja Charles Kembali ke Tugas-tugas Kerajaan Setelah Rawatan Kanser

Raja Charles III. Gambar: Royal Household/Reuters

Setelah mendapat kesan positif daripada rawatan kanser, Raja Britain, Raja Charles III kini kembali menjalankan tugas-tugas awamnya. Beliau telah menerima rawatan sebagai pesakit luar sejak awal Februari dan meskipun mendapat berita baik, beliau masih terus dirawat untuk penyakit yang tidak didedahkan itu. Raja Charles dan Ratu Camilla akan melawat pusat rawatan kanser pada Selasa untuk berjumpa dengan pakar perubatan dan pesakit dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran tentang pentingnya diagnosis awal dan penyelidikan inovatif yang disokong oleh Cancer Research UK.

Jadual acara Raja Charles tidak sepenuhnya lengkap dan kehadiran beliau akan diumumkan lebih dekat pada masanya, tertakluk kepada nasihat doktor. Penyesuaian akan dibuat jika diperlukan untuk meminimumkan risiko pemulihannya. Difahami bahawa cuaca panas akan membolehkan acara dianjurkan di luar dengan mengurangkan risiko kepada pesakit kanser yang lain. Pada Januari, Raja Charles menjalani prosedur ke atas prostat yang membesar yang bukannya kanser prostat. Selepas diagnosis pada 6 Feb, beliau menangguhkan penglibatan awam tetapi terus menjalankan tugasnya sebagai ketua negara, menerima kunjungan dan mengendalikan mesyuarat Majlis Privy.

Manakala, Putera Wales, William akan menjalankan penglibatan di Timur Laut pada Selasa termasuk melawat firma finalis untuk anugerah Prize Earthshot dan merasmikan James’s Place iaitu merupakan sebuah pusat yang menawarkan rawatan percuma kepada lelaki yang mengalami tekanan emosi di Newcastle. Potret pasangan diraja, Putera William dan Kate, Puteri Wales dikeluarkan oleh Istana Kensington pada hari Isnin sempena sambutan ulang tahun perkahwinan ke-13 mereka.

Kate sedang menjalani kemoterapi untuk kanser yang tidak didedahkan dan perkahwinan mereka pada 2011 disambut dengan penuh kegembiraan. Potret tersebut, diambil oleh Millie Pilkington menampilkan mereka pada hari perkahwinan mereka yang disiarkan di media sosial Wales dengan kapsyen “13 tahun yang lalu hari ini!”