Politik

Pesanan Perdana Menteri Anwar Ibrahim kepada Jentera Parti dalam PRK DUN Kuala Kubu Baharu

Anwar berada di Riyadh, Arab Saudi untuk menghadiri mesyuarat khas Forum Ekonomi Sedunia (WEF). Gambar: Bernama

“Berkempenlah bersungguh-sungguh dan sampaikan fakta yang sebenar mengenai pencapaian dan kejayaan Kerajaan Perpaduan.”

Ini adalah pesanan yang diberikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim kepada jentera parti di lapangan semasa Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Kubu Baharu (KKB). Setiausaha Politik Kanan Perdana Menteri, Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin menyatakan bahawa Perdana Menteri menegaskan jentera parti perlu berkempen secara sihat dan menghindari penggunaan fitnah, sentimen perkauman serta menjauhi memburukkan personaliti dalam usaha mempertahankan kerusi tersebut.

Beliau menyampaikan kenyataan ini semasa sidang media Jabatan Pilihan Raya PKR Selangor pada hari Isnin. Anwar kini sedang berada di Riyadh, Arab Saudi untuk menghadiri mesyuarat khas Forum Ekonomi Sedunia (WEF). Pengerusi Biro Antarabangsa PKR itu juga menekankan bahawa calon yang dicalonkan oleh Pakatan Harapan (PH) bagi mewakili Kerajaan Perpaduan mempunyai potensi kepimpinan yang cemerlang serta latar belakang pendidikan yang baik dan ini adalah aset yang tidak sepatutnya diabaikan oleh pengundi di DUN KKB.

“Walaupun PRK kali ini tidak mempunyai sebarang kesan kepada pentadbiran kerajaan negeri namun warga KKB tidak boleh memandang remeh dan mensia-siakan peluang yang telah diberikan untuk memilih pemimpin yang tepat,” katanya.

PRK tersebut melibatkan pertandingan dari empat penjuru dengan Pang Sock Tao sebagai calon bagi PH, Khairul Azhari Saut mewakili Perikatan Nasional, Hafizah Zainuddin dari Parti Rakyat Malaysia dan Nyau Ke Xin sebagai calon bebas.