Jenayah

Kejadian Letupan di Sempadan Malaysia-Thailand: Semua Pangkalan Haram Ditutup Sementara

Pihak berkuasa di Thailand sedang melakukan usaha untuk mengenalpasti individu atau suspek yang terlibat dalam insiden tersebut.

Pasukan keselamatan Thailand telah menutup sementara pangkalan haram di sempadan Malaysia-Thailand selepas kejadian letupan bom dan pertempuran di kawasan Gualosira, Pasemas Daerah Sungai Golok, Wilayah Narathiwat, Thailand pada tengah malam Ahad. Kejadian tersebut menyaksikan empat anggota polis di Balai Polis Sungai Golok cedera. Tujuan penutupan sementara ini adalah untuk mengawal pergerakan penduduk di kawasan sempadan dan mengetatkan kawalan terhadap pelaku kejadian tersebut.

“Bila keadaan lega, kita akan benarkan pangkalan itu kembali beroperasi,” katanya.

Beliau menyatakan bahawa pihak berkuasa di Thailand sedang menjalankan usaha untuk mengesan individu atau suspek yang terlibat dalam insiden tersebut. Sementara itu, seorang penduduk yang berusia 45 tahun dan ingin dikenali sebagai Che Dah mengatakan bahawa dia masih terkejut dengan insiden tersebut. Menurutnya, walaupun sudah biasa dengan bunyi letupan, namun perasaan takut tetap muncul setiap kali insiden tersebut berlaku.

“Masa itu saya sedang tidur, bunyi letupan dan tembakan sangat jelas. Rumah saya dengan lokasi kejadian tidak jauh. Jadi bila kejadian itu berlaku saya jadi takut,” katanya.

Seorang lagi penduduk yang berusia 45 tahun menyatakan bahawa selain daripada bunyi letupan, dia juga mendengar insiden berbalas tembakan di kawasan tersebut. Dia menyatakan bahawa bunyi letupan itu turut terdengar sehingga lima kilometer dari pekan Rantau Panjang.

Selepas kejadian itu, beberapa pangkalan haram di sekitar Sungai Golok di Rantau Panjang ditutup sementara waktu. Video berkaitan dengan insiden itu telah dikongsi oleh penduduk tempatan melalui laman sosial Facebook.