Sukan

Ramalan Ketua Kontijen: Basikal Trek atau Badminton Harapan Pingat Emas Paris 2024

Hamidin berkata ini berdasarkan prestasi semasa, selain pencapaian sukan berkenaan dalam beberapa kejohanan dan temasya Sukan Olimpik edisi sebelum ini.

Datuk Hamidin Mohd Amin, Ketua Kontinjen Malaysia ke Sukan Olimpik Paris 2024, meramalkan bahawa sukan berbasikal trek atau badminton berpotensi menjadi penyumbang pingat emas pertama negara dalam temasya sukan berprestij tersebut.

Beliau berpendapat demikian berdasarkan prestasi semasa dan pencapaian cemerlang sukan-sukan tersebut dalam beberapa kejohanan serta Sukan Olimpik sebelum ini.

Beliau berkata antara atlet yang berpotensi menghadirkan pingat emas sulung Malaysia itu adalah perseorangan lelaki negara Lee Zii Jia, beregu lelaki negara Aaron Chia-Soh Wooi Yik dan jaguh berbasikal trek Datuk Mohd Azizulhasni Awang.

“Jika ada atlet muda seperti di sukan renang, memanah dan terjun menghadirkan pingat lain, ia bagus untuk masa depan mereka, Olimpik seterusnya dan satu bonus buat kontinjen negara, kita letak dulu sasaran satu pingat emas sebagai permulaan.

“Sasaran yang diutarakan menteri, kita perlu berusaha untuk dapatkannya,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Bacaan Yasin serta Solat Hajat untuk Kontinjen Malaysia ke Paris 2024 di Majlis Sukan Negara (MSN) di sini hari ini.

Selasa lepas, Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh mengumumkan bahawa Kementerian Belia dan Sukan (KBS) tetap mengekalkan matlamat untuk meraih satu pingat emas dalam Sukan Olimpik Paris 2024.

Hamidin pula mengajak para atlet, terutamanya yang membuat penampilan pertama melalui tiket ‘wildcard’ dalam temasya sukan empat tahun sekali itu, untuk sekurang-kurangnya memperbaharui rekod peribadi masing-masing.

Beliau juga menegaskan kepentingan keselamatan atlet dan mengingatkan mereka untuk berhati-hati semasa menjalani persiapan menuju Sukan Olimpik Paris 2024.