Tempatan

10 Individu Hadir di SPRM Bantu Siasatan Pengurusan HRD Corp

Hishamuddin ketika dihubungi berkata kesemua individu itu terdiri daripada petugas HRD Corp dan KESUMA. Gambar: Astro Awani

Hari ini, 10 individu telah menghadiri sesi memberi keterangan di Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk membantu dalam siasatan berkenaan isu pengurusan HRD Corp.

Datuk Seri Hishamuddin Hashim, Pengarah Kanan Siasatan SPRM menyatakan bahawa semua individu yang hadir terdiri daripada pegawai HRD Corp dan Kementerian Sumber Manusia (KESUMA).

Terdahulu, media melaporkan pegawai penyiasat SPRM telah mengambil dokumen dari pejabat HRD Corp di Kuala Lumpur dan KESUMA di sini dalam minggu ini bagi mendapatkan dokumen diperlukan untuk membantu siasatan.

Hishamuddin dilaporkan menyatakan bahawa fokus siasatan adalah mengenai isu rasuah, penyalahgunaan kuasa dan penyelewengan di bawah Akta SPRM 2009.

Menurut Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) Siri 2/2024, pengurusan HRD Corp telah mengambil tindakan dan keputusan yang tidak mematuhi prosedur serta tidak menjaga kepentingan dalam mencapai tujuan penubuhan syarikat.

Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) juga dilaporkan mendedahkan bahawa sejumlah RM3.77 bilion hasil kutipan levi daripada majikan telah digunakan oleh Program Latihan HRD Corp untuk melabur dalam pelbagai aktiviti pelaburan yang tidak berkaitan dengan matlamat asal penubuhan agensi tersebut.