Gaya Hidup

Peruntukan RM4.61 Juta untuk TMP 2024: Rancangan Kerajaan Negeri Perak

Loh menyatakan bahawa daripada jumlah tersebut, RM3.49 juta diperuntukkan untuk projek peningkatan infrastruktur, manakala RM1.12 juta untuk program yang melibatkan seluruh daerah. Gambar: Astro Awani

Kerajaan Negeri Perak melalui Tourism Perak telah menyediakan peruntukan sebanyak RM4.61 juta untuk melaksanakan program serta meningkatkan kemudahan dan infrastruktur pelancongan negeri sempena Tahun Melawat Perak (TMP) 2024.

Loh Sze Yee, Pengerusi Jawatankuasa Industri, Pelaburan, Pelancongan dan Pembangunan Koridor negeri menyatakan bahawa daripada jumlah tersebut, RM3.49 juta diperuntukkan untuk projek peningkatan infrastruktur manakala RM1.12 juta untuk program yang melibatkan semua daerah.

“Semua projek dan program ini akan dilaksanakan oleh pihak berkuasa tempatan (PBT) dengan sebahagian program dianjurkan secara kerjasama dengan badan bukan kerajaan (NGO) dan komuniti setempat,” katanya ketika menjawab soalan pada sesi soal jawab lisan pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini hari ini.

Loh menyatakan ini sebagai maklum balas kepada soalan Dr Najihatussalehah Ahmad (PN-Bota) mengenai penggunaan peruntukan kerajaan untuk mempromosikan TMP 2024 di setiap daerah serta aktiviti menarik pelancong di persisiran Sungai Perak dan pendapatan negeri dari sektor pelancongan.

Beliau juga menyatakan bahawa terdapat program lain yang dianjurkan oleh agensi dan NGO lain untuk meriahkan TMP 2024 seperti pakej berbasikal di persisiran Sungai Perak.

“Ia diusahakan oleh pengurusan penginapan iaitu Sayong Resort. Selain daripada itu, terdapat juga pakej makanan di hotel berkenaan yang terletak bersebelahan persisiran Sungai Perak,” katanya.

Pada masa sama, beliau turut menyatakan bahawa data perbelanjaan pelancongan negeri hanya akan dikeluarkan oleh pihak berkuasa seperti Jabatan Perangkaan Malaysia dan Tourism Malaysia yang dijangka akan dikeluarkan pada Ogos atau September tahun ini.