Politik

Polis Selangor Tempatkan 1,133 Anggota Untuk Jamin Keselamatan Pada PRK KKB

Polis telah melakukan pemantauan sepanjang kempen PRK KKB yang bermula pada 27 April lalu. Gambar: Polis Selangor

Pada hari mengundi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Kubu Baharu (KKB) pada Sabtu, Polis Selangor menempatkan 1,133 anggota untuk memastikan keamanan. Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan menyeru kepada orang ramai, penyokong parti dan calon untuk mematuhi serta menghormati proses PRK ini. Beliau menegaskan pentingnya untuk tidak menyentuh isu-isu berkaitan dengan 3R (agama, raja, kaum) yang boleh menggugat keselamatan dan ketenteraman awam.

“Polis Selangor memberi jaminan bahawa keselamatan orang awam untuk keluar mengundi terjamin. Orang ramai juga dinasihat untuk tidak meletak kenderan di bahu jalan bagi mengelak kesesakan jalan raya sepanjang proses pengundian berlangsung, patuhi arahan pihak polis, harap proses pengundian berjalan baik,” katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor pada Jumaat.

Beliau juga menyatakan bahawa sejak bermulanya kempen PRK KKB pada 27 April lalu, polis telah membuka lima kertas siasatan di bawah Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 hasil daripada sepuluh laporan polis yang diterima.

Beliau menyatakan bahawa daripada jumlah kertas siasatan tersebut, dua orang telah ditangkap dan seorang individu telah didakwa di mahkamah. PRK tersebut melibatkan pertandingan empat penjuru yang melibatkan Pang Sock Tao (Pakatan Harapan), Khairul Azhari Saut (Perikatan Nasional), Hafizah Zainuddin (Parti Rakyat Malaysia) dan Nyau Ke Xin Bebas). PRK ini diadakan susulan kematian penyandangnya, Lee Kee Hiong pada 21 Mac yang lalu akibat kanser.