Global

Serangan Balas Hizbullah: Tentera Zionis Terkorban di Kfar Giladi

Tiga anggota Hizbullah terkorban dalam serangan awal Israel di perkampungan kampung Bafliyeh, selatan Lubnan. Gambar: AFP

Pejuang Hizbullah telah melancarkan serangan dengan dron dan peluru berpandu terhadap pusat perintah Israel di Kfar Giladi yang menyebabkan kematian beberapa orang tentera rejim Zionis. Menurut kenyataan mereka, serangan itu merupakan pembalasan atas kematian tiga anggota Hizbullah di kampung Bafliyeh, selatan Lubnan. Walau bagaimanapun, kenyataan tersebut tidak menyebutkan secara terperinci jumlah kematian akibat serangan tersebut.

Sumber dari tentera Lubnan memberitahu Xinhua bahawa Kubah Besi Israel dan jet pejuang F-15 telah menjejak dron yang terbang pada ketinggian rendah pada petang Khamis. Sumber yang tidak disebutkan namanya menambahkan bahawa salah satu peluru berpandu udara yang ditembak oleh pesawat Israel ke arah dron itu jatuh dan meletup di sekitar perkampungan Khiam di tenggara Lubnan.

Beberapa peluru berpandu lain yang ditembak oleh Kubah Besi meletup di ruang udara yang terletak di kawasan sempadan di selatan Lubnan.