Tempatan

PM Anwar Ibrahim: Tanda-Tanda Positif dalam Pendekatan AS Terhadap Krisis Palestin-Israel

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim (kiri) ketika sesi soal jawab pada Meja Bulat Asia Pasifik (APR) ke-37 di sini hari ini. Gambar: Bernama

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan penghargaan Malaysia terhadap tanda-tanda awal perubahan dalam pendekatan Amerika Syarikat (AS) terhadap pendudukan Israel di Palestin.

Beliau turut menyatakan kebimbangan berterusan Malaysia mengenai keengganan Amerika Syarikat (AS) dan Barat untuk menekan Israel serta mengakui perkembangan positif yang berlaku baru-baru ini.

“Namun, adalah penting untuk memaklumi perkembangan positif ini. Dalam kekangan sistem politik AS pada tahun pilihan raya, Presiden Biden baru-baru ini menyatakan rasa tidak sabar yang semakin meningkat terhadap Perdana Menteri Israel.

Beliau juga telah mulai mendesak penerimaan cadangan gencatan senjata sebagai pertukaran untuk pembebasan tawanan.

Kami mengalu-alukan tanda-tanda awal perubahan dalam pendekatan Amerika terhadap konflik ini,” katanya dalam ucaptama beliau di Meja Bulat Asia Pasifik (APR) ke-37, di sini, pada Khamis.

Anwar menekankan harapan Malaysia agar AS terus menilai semula pendekatannya untuk mempercepatkan pengakhiran pembunuhan beramai-ramai. Beliau menegaskan pentingnya mengekalkan hubungan seimbang dengan rakan kongsi utama sambil mengiktiraf situasi yang memerlukan campur tangan tegas dan jelas.

“Saya bercakap di sini mengenai jenayah perang, kekejaman terang-terangan yang dilakukan di medan pembunuhan atas alasan mempertahankan diri, dan kolonialisme peneroka haram Israel yang tidak lain adalah kempen genosid yang sistematik untuk memindahkan seluruh populasi penduduk asli,” katanya.

Mengenai pendudukan Israel ke atas Palestin, Anwar menggambarkannya sebagai penderitaan dalam sejarah kolektif dan menekankan bahawa penindasan terhadap rakyat Palestin berbeza dengan kedaulatan Malaysia.

“Rakyat Palestin hidup dalam keadaan tertindas dan terkepung sementara kita hidup bebas, pengaruh dan kuasa kita yang terhad, tetapi berdaulat dan bebas.

Malaysia bukan kuasa besar, tetapi jangan silap, kami akan menggunakan kebebasan kami untuk menyokong perjuangan rakyat Palestin untuk hak mereka,” katanya.

Anwar menyimpulkan ucapannya dengan menekankan bahawa krisis kemanusiaan tidak boleh diabaikan atau diketepikan begitu sahaja. Beliau juga menggesa tindakan segera untuk mencegah kekejaman dan perpindahan paksa yang berterusan.

“Kita tidak boleh berdiam diri dan membiarkan ini menjadi satu lagi bab pembunuhan beramai-ramai dan perpindahan terpaksa yang memberikan jumlah sejarah kekejaman yang telah dilakukan, diakui, dan kemudian diabaikan secara tragis tetapi mudah,” kata Perdana Menteri.

Sumber: BERNAMA