Tempatan

25 Sungai Tercemar di Enam Negeri Malaysia

Sebelum mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Khas Menangani Kemerosotan Kualiti Air Sungai Kebangsaan di PICC hari ini, Fadillah (berdiri kiri) berfoto bersama ahli mesyuarat. Gambar: Bernama

Sebanyak 25 daripada 672 sungai di seluruh negara yang dipantau oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS) berada dalam kategori tercemar, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof.

Fadillah, yang juga Menteri Peralihan Tenaga dan Transformasi Air, menyatakan bahawa sungai-sungai tercemar ini dikesan di enam negeri iaitu Kedah, Pulau Pinang, Selangor, Kuala Lumpur, Johor dan Sarawak.

Beliau menambahkan bahawa antara sungai yang tercemar ialah Sungai Bakar Arang di Kedah, Sungai Jawi di Pulau Pinang, Sungai Buloh di Selangor, Sungai Kerayong di Kuala Lumpur dan Sungai Adong di Sarawak.

Beliau menyatakan bahawa sungai-sungai tercemar tersebut diklasifikasikan dalam kelas tiga dan empat berdasarkan Indeks Kualiti Air (IKA), dengan pencemaran berpunca daripada aktiviti perindustrian, loji kumbahan, perbandaran, pertanian, perumahan dan penternakan.

“Saya telah mempengerusikan Mesyuarat Pertama Jawatankuasa Khas Kemerosotan Kualiti Air Sungai Kebangsaan (JKKAS) dan mesyuarat hari ini ada empat kertas pembentangan.

“JAS telah bentang status sungai di Malaysia yang berada dalam kategori bersih, sederhana dan tercemar,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat berkenaan di sini hari ini.

Secara keseluruhan, JAS memantau 672 sungai di seluruh negara, dengan 486 sungai atau 72 peratus berada dalam kategori bersih, 161 sungai (24 peratus) dalam kategori sederhana dan 25 sungai (empat peratus) dalam kategori tercemar.

Fadillah juga menyatakan bahawa mesyuarat telah bersetuju untuk menubuhkan Jawatankuasa Khas Menangani Kemerosotan Kualiti Air Sungai di peringkat negeri.

“Semua wakil negeri yang hadir mesyuarat ini akan membawa perkara ini ke negeri masing-masing bagi mendapatkan panduan serta persetujuan di peringkat kerajaan negeri,” katanya.

Beliau juga menyatakan bahawa mesyuarat telah bersetuju untuk mengadakan bengkel bagi meneliti dengan lebih terperinci mengenai pengurusan sungai, perundangan, peraturan, dasar dan pelaksanaan yang berkaitan.

“Kita setuju dari tempoh sebulan dari hari ini untuk mengadakan bengkel, ia membabitkan bidang kuasa kerajaan negeri, Persekutuan dan PBT (pihak berkuasa tempatan).

Fadillah menyatakan bahawa jawatankuasa tersebut juga menekankan pentingnya menggunakan pelan tindakan Pengurusan Lembangan Sungai Bersepadu (IRBM) sebagai kaedah pengurusan untuk meningkatkan kualiti air sungai.

Untuk melaksanakan pelan tindakan ini, beliau menyatakan kerjasama daripada pelbagai pihak termasuk kerajaan negeri, kerajaan Persekutuan, sektor swasta dan badan bukan kerajaan (NGO) sangat diperlukan.

Fadillah juga memberitahu bahawa mesyuarat dimaklumkan mengenai pembangunan Sistem Pintar Kecerdasan Buatan (AI) untuk penarafan dan pengelasan kedudukan sungai di Malaysia (AIR3S) oleh Institut Penyelidikan Air Kebangsaan Malaysia (NAHRIM).

Sumber: BERNAMA