Global

Perubahan Penting: Kabinet Baharu Singapura Bersedia Diumumkan pada Hari Isnin

Calon Perdana Menteri Singapura mengumumkan barisan Kabinet. Gambar: FB Lawrence Wong

Bakal Perdana Menteri Singapura, Lawrence Wong akan mengumumkan barisan kabinetnya pada hari Isnin dengan Menteri Perdagangan dan Perusahaan, Gan Kim Yong diangkat sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Pejabat Perdana Menteri (PMO) mengeluarkan kenyataan bahawa Wong telah menerima undangan dari Presiden, Tharman Shanmugaratnam untuk membentuk kerajaan seterusnya pada hari Isnin.

Lawrence yang berusia 51 tahun akan mengekalkan portfolionya sebagai Menteri Kewangan sementara Kim Yong yang berusia 65 tahun akan terus berkhidmat sebagai Menteri Perdagangan dan Perusahaan.

Beliau akan menjadi Perdana Menteri, menggantikan PM sebelumnya.

Kim Yong akan mengambil alih jawatan sebagai Pengerusi Penguasa Kewangan Singapura (MAS) dan akan memimpin Kumpulan Strategi di Pejabat Perdana Menteri (PMO).

Sementara itu, seperti yang telah diumumkan sebelum ini, Perdana Menteri Lee Hsien Loong akan dilantik sebagai Menteri Kanan dalam barisan kepimpinan baru dan akan terus memegang jawatan sebagai Pengerusi Majlis Penyelidikan, Inovasi dan Perusahaan.

Timbalan Perdana Menteri, Heng Swee Keat bersama dengan menteri-menteri lain dalam Kabinet Hsien Loong akan mengekalkan jawatan mereka. Dalam barisan kabinet yang baru, dua Menteri Negara, Low Yen Ling dan Desmond Tan akan dinaikkan pangkat sebagai Menteri Negara Kanan, sementara Setiausaha Parlimen Kanan, Rahayu Mahzam juga akan dinaikkan pangkat sebagai Menteri Negara.

Yen Ling akan terus berkhidmat dalam Kementerian Kebudayaan, Masyarakat dan Belia serta Kementerian Perdagangan dan Perusahaan sementara Desmond akan terus berada di Pejabat Perdana Menteri (PMO). Rahayu akan memimpin Kementerian Perhubungan dan Penerangan dan terus berkhidmat dengan Kementerian Kesihatan.

Menurut PMO, pemimpin baru tersebut akan mengangkat sumpah pada 15 Mei kecuali Murali Pillai yang akan dilantik pada 1 Julai sebagai Menteri Negara dalam Kementerian Undang-undang dan Kementerian Pengangkutan. Setiausaha Parlimen Kanan akan mengangkat sumpah pada 24 Mei.

PMO juga mengumumkan bahawa Kementerian Perhubungan dan Penerangan akan diberi nama baru sebagai Kementerian Pembangunan Digital dan Penerangan mulai 8 Julai. Nama baru tersebut mencerminkan fokus kementerian dalam memacu agenda digital nasional Singapura.