Jenayah

Lima Suspek Ditahan: Kes Baling Bom Petrol di Kuala Lumpur Terus Disiasat

Seorang lagi suspek dalam kes baling bom petrol di hadapan sebuah pusat hiburan di Jalan Yap Kwan Seng, Kuala Lumpur pada Khamis lepas telah ditahan oleh polis.

Dengan penahanan terbaru ini terhadap seorang lelaki berusia 28 tahun, jumlah keseluruhan suspek yang ditahan kini berjumlah lima orang untuk membantu dalam siasatan kes tersebut.

Datuk Rusdi Mohd Isa, Ketua Polis Kuala Lumpur mengumumkan bahawa suspek itu telah ditahan semalam walaupun tidak mendedahkan lokasi penangkapan.

“Suspek kini direman empat hari bermula hari ini hingga 16 Mei ini. Reman empat lagi suspek yang ditahan sebelum ini akan tamat esok dan akan disambung reman.

“Buat masa ini, motif kejadian masih dalam siasatan,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Satu rakaman dari kamera litar tertutup (CCTV) yang berdurasi 45 saat berhubung dengan kejadian tersebut telah tersebar di media sosial dari sebuah premis berhampiran.

Dalam rakaman tersebut, empat lelaki yang menaiki dua motosikal terlihat berhenti di hadapan premis tersebut, lalu membaling dua bom petrol sebelum meninggalkan lokasi kejadian.

Menyusul siasatan, polis telah menahan dua lelaki tempatan di Batu Caves, Selangor pada Jumaat lalu sebelum menahan dua suspek lagi pada Ahad. Kesemua suspek itu berusia antara 25 hingga 29 tahun.

Kes ini sedang disiasat mengikut Seksyen 435 Kanun Keseksaan atas kesalahan khianat dengan api.