Tempatan

Perdana Menteri: Kekuatan Persefahaman Parti Perpaduan Perkukuh Agenda Reformasi

Perdana Menteri memberikan syarahan umum di Perpustakaan Kebangsaan Qatar di Universiti Hamad Bin Khalifa. Gambar: Bernama

Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin bahawa dia dapat meneruskan agenda reformasi yang diusahakannya selepas mengambil alih pentadbiran Putrajaya pada November 2022 walaupun Kerajaan Perpaduan yang dipimpinnya terdiri daripada gabungan beberapa parti politik yang berbeza.

Malahan, Perdana Menteri menyatakan bahawa kekuatan persefahaman di kalangan parti yang membentuk Kerajaan Perpaduan juga membolehkan lebih banyak agenda reformasi dilaksanakan oleh kerajaan.

Beliau menyatakan bahawa ini termasuk usaha untuk memerangi rasuah, meningkatkan tadbir urus yang cekap dan melaksanakan agenda reformasi dalam bidang pendidikan.

“Pujian harus diberikan kepada parti yang saya terajui dan juga parti gabungan termasuk dari Sabah dan juga Sarawak. Ingin saya katakan sudah setahun setengah (saya menerajui kerajaan), tiada seorang pun daripada mereka (rakan daripada parti gabungan) datang kepada saya dan berkata – Anwar, perlahan sikit lawan rasuah atau kami tak sokong pembaharuan ini… tiada (seorang pun). Sebab itulah saya boleh lakukannya dengan penuh semangat serta yakin, dan saya percaya Malaysia boleh teruskan lakukan pembaharuan ini,” katanya.

Beliau menyatakan perkara tersebut semasa sesi tanya jawab selepas memberikan syarahan umum kepada kira-kira 300 hadirin di Perpustakaan Kebangsaan Qatar di Universiti Hamad Bin Khalifa.

Dalam syarahan umum selama hampir 25 minit itu, Anwar membincangkan pelbagai isu yang berkaitan dengan tajuk ‘Masa Depan Dunia Islam’, termasuk kekejaman dan ketidakadilan yang dialami oleh rakyat Palestin.

Menteri Luar, Datuk Seri Mohamad Hasan; Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz; dan Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir turut hadir.

Berkenaan dengan kekuatan Kerajaan MADANI yang dipimpinnya, Perdana Menteri menyatakan bahawa ia bergantung pada dasar yang jelas.

“Kita ada dasar yang jelas… apa yang kami maksudkan dengan transformasi digital dan transisi tenaga. Kita juga ada pelan induk industri yang baharu, begitu juga berkaitan keselamatan makanan,” katanya.

Perdana Menteri sedang melakukan lawatan tiga hari ke Qatar, negara Arab Teluk kedua yang dilawatnya selepas Arab Saudi, dalam usaha untuk menarik pelaburan baru terutamanya dari negara Asia Barat.