Sukan

Kemenangan Gemilang Pasukan Hoki Wanita Malaysia di Piala Asia 2024

Prestasi pasukan negara semasa berentap dengan Oman. Gambar: FB MHC

Setelah membelasah Vietnam dengan skor 25-0 dalam perlawanan pembukaan Kumpulan A Piala Asia 2024, pasukan hoki wanita kebangsaan terus menunjukkan kekuatan mereka dengan mengalahkan Oman 12-1 dalam perlawanan kedua kumpulan di Chonburi, Thailand hari ini.

Dua pemain utama negara iaitu penyerang Siti Nur Arfah Mohd Nor dan tonggak tengah Raja Norsharina Raja Shahbuddin telah menarik perhatian apabila kedua-dua berjaya mencipta hat-trick untuk membantu pasukan negara mencapai separuh akhir.

Siti Nur Arfah membuka jaringan pada minit keenam, 11 dan 27 manakala Raja Norsharina menjaringkan gol pada minit ke-18, 29 dan 35 di gelanggang Thailand National Sport University (TNSU) Kampus Chonburi.

Pemain pertahanan Fazilla Sylvester Silin turut menyumbang dua gol (pada minit ke-12 dan 34), manakala jaringan lain dihasilkan oleh Juliani Mohamad Din (pada minit ke-8), Nuraslinda Said (pada minit ke-12), Nur Atira Mohamad Ismail (pada minit ke-15) dan Ellya Syahirah Ellias (pada minit ke-24). Gol saguhati Oman dijaringkan oleh Maroa Al Saidi (pada minit ke-22).

Esok, Malaysia akan meneruskan saingan kumpulan dengan berhadapan Kazakhstan dan Iran. Hanya dua pasukan teratas dari setiap kumpulan akan layak ke separuh akhir.

Ketua jurulatih, Mohd Rodzhanizam Mat Radzi menggambarkan dua kemenangan berturut-turut dengan jaringan besar sebagai pencapaian positif. Namun, beliau berharap pasukannya dapat meningkatkan kecekapan mereka di depan gol terutama dalam situasi pukulan sudut penalti.

“Kita telah melepaskan banyak peluang menjaringkan gol pada perlawanan petang ini. Pemain perlu memperbaiki dari segi jaringan dan pukulan sudut penalti. Jaringan adalah penting untuk setiap perlawanan,” katanya dalam satu kenyataan dikeluarkan Konfederasi Hoki Malaysia.