Tempatan

Malaysia Capai Kesepakatan Eksport Bernilai RM700 Juta dengan Qatar

Perdana Menteri memberikan ucaptama dalam Mesyuarat Meja Bulat dengan pemain industri di Qatar hari ini. Turut hadir Tengku Zafrul dan Menteri Luar, Datuk Seri Mohamad Hasan. Gambar: Bernama

Hasil daripada pertemuan Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama eksekutif dan pemimpin perniagaan Qatar di sini hari ini telah menghasilkan potensi eksport berjumlah RM700 juta yang diterima oleh Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI).

Perkara itu diumumkan oleh Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz semasa berucap pada majlis makan malam rakyat Malaysia di Qatar bersama Perdana Menteri malam ini.

Tengku Zafrul menyatakan bahawa komitmen untuk eksport tersebut dinyatakan oleh 36 kapten industri Qatar semasa mesyuarat meja bulat perniagaan yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri.

“Alhamdulillah, kita terima komitmen berjumlah RM700 juta. Ia sekali gus menunjukkan keyakinan syarikat Qatar terhadap produk dan perkhidmatan kita. Selain itu, kita juga lihat potensi Asia Barat yang merupakan satu pasaran besar buat Malaysia yang boleh kita teroka,” katanya ketika ditemui selepas majlis makan malam dihadiri lebih 500 rakyat Malaysia itu.

Sebelum ini, 45 kapten industri Qatar terkemuka dari 36 syarikat mewakili pelbagai sektor seperti makanan dan pemprosesan makanan, farmaseutikal, bahan binaan, hartanah dan pembinaan, pendidikan, hospitaliti dan penjagaan kesihatan, kewangan, penerbangan, runcit dan pengedaran serta ekonomi digital telah hadir dalam mesyuarat meja bulat.

Semasa dialog di meja bulat, Perdana Menteri sekali lagi menegaskan komitmen Malaysia untuk memperkukuhkan hubungan dua hala dengan Qatar terutamanya dalam perdagangan dan pelaburan.

Beliau menekankan nilai Malaysia yang menarik, di mana infrastruktur yang kukuh, faktor kedaulatan undang-undang, ketersediaan bakat terlatih yang boleh dilatih, pelaksanaan projek yang berdisiplin dan ekosistem perniagaan yang dinamik menjadikannya destinasi yang menarik bagi pelabur yang berhasrat menjadikan Malaysia sebagai hub pembuatan dan perkhidmatan strategik untuk pasaran Asia serta untuk menarik peluang baru bagi pertumbuhan dan kepelbagaian.

Pertemuan meja bulat antara Perdana Menteri dan pemimpin industri merupakan sebahagian daripada usaha aktif Malaysia untuk menarik lebih banyak pelaburan berkualiti tinggi ke negara ini. Tengku Zafrul menekankan bahawa mesyuarat di Doha bertujuan untuk memupuk perkongsian strategik, mendorong pelaburan dan perdagangan serta memperkukuh kerjasama antara kedua-dua negara.

Beliau juga menekankan keutamaan Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) serta agensinya untuk menyokong komitmen eksport dan pelaburan Qatar, terutamanya dalam sektor-sektor seperti bahan kimia/petrokimia, ekonomi digital, elektrik dan elektronik (termasuk alat perubatan), pemprosesan makanan, industri halal, farmaseutikal, minyak dan gas dan tenaga boleh diperbaharui.

Selain itu, Malaysia ditekankan sebagai rakan dagangan utama dengan keahlian dalam 16 Perjanjian Perdagangan Bebas yang memberikan kelebihan kepada perniagaan Qatar yang berpangkalan di Malaysia.