Tempatan

Peniaga Dalam Talian Didenda RM23,000: Kesan Komen Jelik Berhubung Nahas Helikopter

Saifuddin Shafik telah mengaku bersalah atas tuduhan mengeluarkan komen negatif berkenaan nahas helikopter. Gambar: BERNAMA

Taiping: Seorang peniaga dalam talian didenda RM23,000 oleh Mahkamah Sesyen selepas mengaku bersalah atas pertuduhan mengeluarkan komen jelik berhubung nahas dua helikopter terhempas di Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Lumut pada 23 April lalu. Hakim Nabisha Ibrahim memperingatkan agar hukuman itu menjadi pengajaran agar tidak mengulangi kesalahan serupa dan untuk menggunakan media sosial dengan bijaksana.

Saifuddin Shafik (35 tahun) juga memohon maaf kepada ahli keluarga mangsa, pihak Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan orang awam atas perbuatannya di mahkamah. Dia menyatakan kesedaran dan penyesalan terhadap tindakannya serta berjanji untuk menyahaktifkan akaun media sosialnya untuk mengelakkan insiden serupa di masa depan.

Saifuddin didakwa mengikut Seksyen 233(1)(a)(ii) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM50,000 atau penjara tidak melebihi setahun atau kedua-duanya dan denda tambahan sehingga RM1,000 setiap hari kesalahan berterusan.

Pengarah Pendakwaan Negeri Perak, Wan Azimah Yaacob memohon hukuman berat bagi memberikan mesej kepada tertuduh dan orang ramai untuk menggunakan media sosial secara berhemah. Peguam Amin Othman yang mewakili Saifuddin merayu hukuman denda atas alasan kewangan dan kesihatan tertuduh.