Bisnes

Pengurus ZNS Green Agro Farm, Mohd Amin Zakariya, Teroka Pasaran Eksport Buah Manggis dan Durian

Mohd Amin meletakkan sasaran untuk mengeksport produk manggis dan durian yang diusahakan ke hampir 30 negara merangkumi China, Australia, dan negara-negara Kesatuan Eropah (EU). Gambar: Astro Awani

Siapa sangka, minat yang mendalam dalam bidang pertanian, terutamanya dalam perusahaan tanaman manggis dan durian yang pada awalnya dimulai untuk meningkatkan pendapatan keluarga, kini telah memberikan pulangan yang lumayan kepada Mohd Amin Zakariya, 39 tahun. Beliau kini mengendalikan Pengurus Operasi ZNS Green Agro Farm.

Bukan hanya itu, menurut Mohd Amin, tanaman manggis dan durian telah berkembang pesat dari hanya enam ladang pada tahun 2016 menjadi 11 ladang pada masa kini dengan keluasan keseluruhan 85 hektar di sekitar Sik.

Selain itu, produk manggis yang dihasilkan juga telah memasuki pasaran beberapa negara di Asia seperti Hong Kong dan Singapura. Oleh itu, Mohd Amin telah menetapkan sasaran untuk mengeksport produk manggis dan durian yang ditanam di ladangnya ke hampir 30 negara, termasuk China, Australia dan negara-negara Kesatuan Eropah (EU).

“Bagi pasaran durian dan manggis, kita sudah dapat permintaan untuk (negara) Taiwan, China, Australia dan masuk juga Kesatuan Eropah juga seperti di Jerman, Ireland dan beberapa negara di Asia Barat.

“(Diakui) memang mereka berminat dengan buah kita sebab buah-buahan (yang) kita (hasilkan) di Malaysia berkualiti.

“Cuma (dalam kalangan kita sahaja) tidak ramai nampak peluang pemasaran untuk buah-buahan ini.”

Justeru, beliau mengharapkan lebih ramai individu yang mula berkecimpung dalam perusahaan atau penanaman buah-buah terutama dalam kalangan belia dan penduduk di kawasan luar bandar.

Ini kerana, menurutnya, usaha itu bukan sahaja mampu memastikan keselamatan makanan dalam negara pada tahap terjamin malah mampu memberikan sumbangan kepada Malaysia melalui pulangan dari segi nilai eksport.

“Jadi peluang dan ruang itu masih banyak terutama orang muda sekarang ini atau belia untuk berkecimpung dalam pertanian.

“Ini satu peluang pekerjaan yang menjana pendapatan dan mampu menghasilkan pendapatan yang tinggi tetapi perlu melalui saluran dan kaedah yang betul,

“(Setiap usaha juga) kena buat betul-betul, (perlu) beri komitmen sepenuhnya, sambil itu kita perlu ada ilmu dan kemahiran, perlu hadir kursus supaya ilmu sentiasa berterusan dan sentiasa dikemas kini,” kata Mohd Amin.

Tambah Mohd Amin, perusahaannya tidak mampu berada pada tahap ketika ini tanpa bantuan pelbagai agensi kerajaan terutamanya Jabatan Pertanian dalam pemberian insentif seperti input pertanian, jentera mekanikal, naik taraf infra seperti jalan ladang, selain kemudahan dari segi pemasaran dan pensijilan myGAP.

Sementara itu, Pegawai Pertanian Daerah Sik, Nurzawani Md Isa menyatakan usaha yang dilakukan ZNS Green Agro Farm bukan sahaja perlu dijadikan ikutan oleh penduduk sekitar malah pemain-pemain industri lain di seluruh negara.

“Kita (bagi pihak Jabatan Pertanian juga) nampak tanaman manggis dan durian (ini) boleh pergi jauh lagi, dalam (tempoh) 10 tahun (akan datang), insya-Allah kita akan membantu petani untuk mengeluarkan hasil tanaman yang berkualiti dan memenuhi piawaian bagi pasaran eksport.

“(Ia) disebabkan kita mengetahui bahawa durian dan manggis di sini ada nilai kualiti selain harga pasaran yang cukup lumayan, ditambah pula dengan tanaman jenis durian klon, memang (akan) beri pulangan lumayan,” kata Nurzawani.