Tempatan

Henti Dedah Butiran Siasatan, Beri Ruang Kepada Polis

Saifuddin berkata, tindakan segelintir pihak tidak bertanggungjawab mendedahkan butiran yang didakwa siasatan kes pembunuhan kanak-kanak itu, boleh mengubah tanggapan umum dan menganggu siasatan polis. Gambar: BERNAMA

Kementerian Dalam Negeri (KDN) telah meminta semua pihak untuk memberikan ruang kepada pihak berkuasa dalam menjalankan siasatan terhadap kes pembunuhan kanak-kanak autistik, Zayn Rayyan Abdul Matiin. Menteri KDN, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menekankan bahawa tindakan segelintir pihak yang tidak bertanggungjawab mendedahkan butiran yang didakwa berkaitan siasatan kes ini dapat mengubah tanggapan umum dan menganggu proses siasatan polis.

Beliau menyeru agar semua pihak menghormati proses undang-undang dan membiarkan pihak berkuasa menjalankan tugas mereka tanpa gangguan. Ini penting bagi memastikan siasatan dapat dilakukan dengan teliti dan adil, serta bagi menjamin keadilan bagi mangsa dan keluarga terlibat.

“Apa pun yang menjadi panduan kita, biarlah daripada sumber pihak berkuasa. Maksudnya, dan jaminan yang diberikan oleh pihak polis, baik Ketua Polis Negara (Tan Sri Razarudin Husain) atau Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain), berulang kali dalam kes Zayn Rayyan.

“Peristiwa itu sudah berlaku beberapa bulan yang lepas, dan dengan perkembangan terbaharu, tentulah dalam proses ini pihak polis (melibatkan) apa sahaja penemuan bukti baharu (akan melakukan siasatan), itu prinsip siasatan kes pembunuhan.

“Jadi dalam perkara ini, saya kata beri ruang kepada pihak polis. Kalau nanti ada di sana dikatakan bocor maklumat dan sebagainya, dia mengubah atau mencipta sentimen sendiri dalam kalangan awam, dan itu memang menganggu siasatan polis,” katanya dalam sidang media di sini pada Jumaat.

Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, Menteri Dalam Negeri, membuat kenyataan ini semasa menghadiri Majlis Pemakaian Pangkat Secara Medan dan Posthumous serta Program Penerapan Nilai-Nilai Murni Menteri Dalam Negeri Bersama PDRM di Pusat Latihan Polis Malaysia (Pulapol).

Dalam ucapannya, beliau mengulas bahawa seperti yang ditegaskan oleh Perdana Menteri, siasatan berhubung kes pembunuhan Zayn Rayyan Abdul Matiin serta insiden simbahan asid terhadap penyerang Selangor FC, Faisal Halim, harus dilakukan secara profesional dan mengikut undang-undang. Beliau menekankan pentingnya proses siasatan yang teliti dan adil untuk memastikan keadilan ditegakkan bagi semua pihak yang terlibat.

“Perdana Menteri nak, ia dilakukan dengan cermat dan hati-hati dan jangan berlaku elemen-elemen yang mencacatkan kualiti penyiasatan.

“Sentiasa ingat bahawa harapan rakyat terutama kes berprofil tinggi adalah tinggi. Mereka mahu individu yang bertanggungjawab itu segera diambil tindakan,” ujarnya.

Saifuddin Nasution menambah, tiada sebarang keraguan terhadap kompetensi pihak polis untuk menyelesaikan kes-kes berprofil tinggi dan membawa pihak bertanggungjawab ke muka pengadilan.