Tempatan

Kebakaran di Genting Skyworlds: Tiada Kemalangan Jiwa Dilaporkan

Difahamkan, insiden kebakaran melibatkan bangunan empat tingkat berkenaan. Gambar: JBPM

Satu kebakaran dilaporkan berlaku di taman tema Genting Skyworlds (outdoor), Genting Highlands pada sekitar jam 4.55 petang, Jumaat.

Menurut jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Genting Highlands, kejadian dipercayai melibatkan sebuah bangunan empat tingkat di taman peranginan tersebut.

“Jentera JBPM dari Genting Highland dan dibantu pasukan penyelamat dari Bentong dan Janda Baik sudah digerakkan ke lokasi insiden,” kata jurucakap ketika dihubungi Astro AWANI pada Jumaat.

Menurut Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) Pahang, Datuk Ir Dr Wan Mohammad Zaidi Wan Isa, pihaknya tiba di lokasi kejadian pada jam 5.01 petang.

Tiada kemalangan jiwa dilaporkan dan punca kebakaran masih dalam siasatan. Kejadian tersebut sebelumnya dikongsi oleh beberapa pengguna media sosial yang dipercayai adalah pengunjung di kawasan peranginan tersebut.

Difahamkan, pengunjung dan kakitangan dari bangunan berdekatan turut diarahkan mengosongkan premis tersebut. Menurut beliau, kebakaran melibatkan bahagian luar bangunan dari tingkat dua hingga tingkat empat di taman tema itu.

Wan Mohammad Zaidi menambah, empat balai bomba terlibat dalam proses pemadaman melibatkan 36 anggota dan tiga pegawai dari balai Genting Highland, Bentong, Janda Baik dan Selayang.

Katanya, kebakaran berjaya dikawal sepenuhnya sekitar jam 6.30 petang.