Hiburan

Pencetakan Digital Haram Meningkat: Finas, Altimet dan PPIM Berusaha Atasi Isu Hak Cipta

Azmir (kiri) mengadakan perbincangan bersama Altimet (dua, kiri) dan Nadzim (kanan). Gambar: Finas

Aktiviti pencetakan digital haram menggunakan aplikasi atau perisian semakin membimbangkan disebabkan penyebaran luas kandungan negatif seperti perjudian dalam talian dan bahan lucah.

Selain itu, aktiviti ini juga melanggar undang-undang hak cipta kerana sindiket yang terlibat menyebarkan karya kreatif tanpa izin pemilik.

Perbincangan rasmi antara Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas), Datuk Azmir Saifuddin Mutalib; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lembah Jaya, Syed Ahmad Syed Abdul Rahman Alhadad atau lebih dikenali sebagai Altimet; serta Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan di pejabat Finas semalam turut mempertimbangkan isu-isu ini.

Memberi ulasan tentang perkara tersebut, Azmir menyatakan perlunya mengambil tindakan proaktif dengan segera bagi menangani masalah cetak rompak yang semakin merebak yang menyebabkan kerugian besar kepada industri media dan hiburan negara, yang diperkirakan mencecah RM3 bilion.

Beliau menyatakan bahawa perbincangan tersebut telah menghasilkan keputusan untuk melancarkan kempen kesedaran mengenai penjualan peranti televisyen atau kotak Android.

“Langkah ini diambil untuk memberi kesedaran kepada pengguna mengenai bahaya kandungan tidak ditapis yang boleh diakses oleh sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak tanpa pengawasan.

“Finas akan bekerjasama dengan Altimet yang akan bertindak sebagai jurucakap untuk menyebarkan maklumat ini di semua platform media sosial, stesen televisyen dan panggung wayang mengenai penggunaan peranti penstriman haram ini.

“Sementara itu, PPIM akan membantu Finas dalam menghasilkan kandungan dan mesej mengenai isu cetak rompak ini secara lebih meluas kepada orang ramai,” katanya.

Beliau berkata, Finas juga akan berbincang dengan wakil platform e-dagang, Shopee dalam masa terdekat mengenai isu cetak rompak yang dijual secara meluas di platform tersebut.

“Saya berharap pertemuan ini akan menghasilkan penyelesaian baharu untuk menangani isu cetak rompak melalui data yang mereka miliki,” katanya.