Ekonomi

Projek Janakuasa Solar Hibrid Cypark Merchang: Manfaat Ekonomi Besar Bagi Terengganu

Anwar Ibrahim menurunkan tandatangan pada Majlis Pelancaran Loji Janakuasa Solar Hibrid Cypark di Cypark Solar Merchang, hari ini.

Pelaksanaan projek Janakuasa Solar Hibrid Cypark Merchang di Terengganu dijangka memberi manfaat kepada ekonomi negeri melalui peluang pekerjaan, latihan, perniagaan dan peningkatan kemahiran bagi penduduk tempatan.

Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar menyatakan bahawa kerajaan negeri akan terus menyokong inisiatif kerajaan pusat dalam bidang tenaga boleh diperbaharui. Ini dianggap mampu tidak hanya menjana pendapatan negara tetapi juga menarik lebih banyak pelaburan dalam negeri.

Beliau menegaskan komitmen untuk memperkenalkan lebih banyak dasar mesra alam dengan sokongan padu dari kerajaan Persekutuan, sektor swasta dan pelbagai agensi.

“Kami akan memastikan proses kelulusan dan pelaksanaan projek-projek ini dipermudahkan di semua pihak berkuasa tempatan (PBT) dan agensi negeri, serta menyediakan infrastruktur yang diperlukan untuk menyokong perkembangan teknologi hijau.

“Dalam usaha mencapai matlamat ini, kita turut memberi tumpuan kepada pembangunan modal insan dalam tenaga boleh diperbaharui melalui penyediaan latihan dan pendidikan kepada generasi muda,” katanya ketika berucap pada majlis peluncuran Janakuasa Solar Hibrid Cypark Merchang, di sini hari ini.

Majlis pelancaran itu dirasmikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan kehadiran Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Peralihan Tenaga dan Transformasi Air, Datuk Seri Fadillah Yusof.

Ahmad Samsuri menyatakan bahawa Terengganu kini mempunyai kapasiti penjanaan tenaga boleh diperbaharui sebanyak 1012 MegaWatt (MW) termasuk dari solar, hidro, hidro mini dan biogas.

Dalam lima tahun akan datang, beliau menetapkan matlamat untuk menghasilkan 1,000 MW tenaga solar melalui projek solar terapung di Tasik Kenyir, Hulu Terengganu.

“Sasaran ini juga merangkumi peningkatan kapasiti penjanaan tenaga baharu kepada sekurang-kurangnya 31 peratus daripada jumlah keseluruhan kapasiti penjanaan tenaga negara menjelang tahun 2025,” katanya.