Tempatan

Pemandu van pelancong maut selepas 10 hari bertarung nyawa

Kemalangan yang dilaporkan berlaku di Kilometer 21 Jalan Semporna-Tawau, pada 11 Mac lalu. – Foto Sinar Harian

SEMPORNA: Seorang pemandu van pelancong maut selepas 10 hari bertarung nyawa di Hospital Tawau akibat kecederaan parah yang dialaminya dalam kemalangan membabitkan tiga kenderaan di Kilometer 21 Jalan Semporna-Tawau, pada 11 Mac lalu.

Lelaki tempatan tersebut disahkan meninggal dunia pada jam 3.45 petang Khamis dan merupakan mangsa ketiga yang maut dalam nahas berkenaan.

Ketua Polis Daerah Semporna, Superintenden Farhan Lee Abdullah memaklumkan insiden tersebut melibatkan treler, van pelancong dan sebuah lori.

Menurutnya, kemalangan berlaku disebabkan treler yang dipandu seorang lelaki hilang kawalan dan masuk ke lorong bertentangan lalu menyebabkan berlakunya perlanggaran dengan van pelancong.

“Akibat kejadian itu dua pelancong masing-masing warga Singapura dan Vietnam dilaporkan meninggal dunia manakala pemandu dan empat lagi cedera parah dihantar ke Hospital Tawau.

“Bagaimanapun, pemandu van tersebut meninggal dunia semalam (Khamis) manakala empat lagi penumpang dibenarkan keluar (hospital) serta dihantar pulang semula ke Singapura.” katanya dalam kenyataan pada Jumaat.

Farhan berkata, kes tersebut masih dalam siasatan dan pemandu treler turut ditahan untuk tindakan lanjut.

“Kes disiasat di bawah Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang memperuntukan hukuman penjara tidak kurang daripada lima tahun dan tidak lebih 10 tahun dan denda tidak kurang daripada RM20,000 dan imtidak lebih daripada RM50,0000.

“Orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kejadian ini boleh berhubung terus kepada pegawai penyiasat, Inspektor A Hemkkumar di talian 012-3650021 atau 089-782020,” katanya.