Tempatan

Malaysia Siap Memimpin ASEAN, Meningkatkan Kerjasama dengan Australia

Malaysia sedia main peranan berkesan dalam memudahkan usaha ASEAN untuk meningkatkan dialog dan perkongsian strategik dengan Australia. – Reuters

Malaysia siap memainkan peranan penting dalam memudahkan usaha ASEAN untuk meningkatkan dialog dan perkongsian strategik dengan Australia, semasa persiapan untuk memegang jawatan Pengerusi ASEAN pada 2025. Ini adalah penting kerana kedua-dua negara mempunyai hubungan sejarah yang kukuh dan kepentingan bersama dalam landskap geopolitik semasa ini.

Profesor Nicholas Farrelly, Pro-Naib Canselor Universiti Tasmania Australia menyatakan keyakinannya terhadap potensi Malaysia untuk mempengaruhi kerjasama serantau, merujuk kepada hubungan yang sudah lama terjalin dan berdaya tahan antara Malaysia dan Australia.

Hubungan antara Malaysia dan Australia bermula sebelum kemerdekaan Tanah Melayu pada 1957 dan pembentukan Malaysia pada 1963. Ketika Malaysia bersedia untuk memegang jawatan Pengerusi ASEAN pada tahun depan, ini juga bertepatan dengan ulang tahun ke-70 hubungan diplomatik Malaysia-Australia.

Australia menjadi rakan dialog pertama ASEAN pada 1974 dan hubungan ini kemudiannya ditingkatkan kepada perkongsian strategik pada 2014 diikuti dengan perkongsian strategik komprehensif (CSP) pada 2021.

“Ia membantu bahawa Malaysia dan Australia telah bekerjasama dengan sangat rapat sekarang dan untuk tempoh yang lebih lama daripada hubungan antara Australia dan ASEAN,” kata Farrelly.

Canberra dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah menunjukkan komitmen besar untuk mengukuhkan hubungannya dengan ASEAN melalui pelbagai inisiatif, terutamanya dalam perdagangan dan pelaburan seperti “Australia’s Southeast Asia Strategy to 2040” yang dilancarkan pada 2023 untuk menetapkan laluan praktikal bagi meningkatkan perdagangan dua hala dan pelaburan Australia dengan rantau ini.

Pada sidang kemuncak khas yang menandakan ulang tahun ke-50 perkongsian dialog mereka di Melbourne pada Mac tahun ini, kerajaan Australia mengumumkan Kemudahan Pembiayaan Pelaburan Asia Tenggara (SEAIFF) A$2 bilion untuk meningkatkan penglibatan perniagaan dengan Asia Tenggara.

Farrelly menyatakan bahawa dalam tempoh 50 tahun akan datang akan ada lebih banyak peluang daripada cabaran untuk ASEAN dan Australia.

“Saya tahu di pihak Australia, terdapat keinginan besar untuk menawarkan input dan sokongan yang relevan untuk ASEAN.

“Oleh itu, apabila Malaysia memikul tanggungjawab pengerusi ASEAN pada saat peluang dan cabaran yang penting ini, saya menjangkakan akan ada lebih banyak pertukaran dan dialog peringkat tinggi dalam kalangan pemimpin komuniti kedua-dua pihak untuk memacu perbualan ini dan penglibatan inklusif,” katanya.

Prof Madya Dr Roy Anthony Rogers, Timbalan Pengarah Eksekutif Institut Asia-Eropah Universiti Malaya menyatakan bahawa hubungan ASEAN-Australia yang dibina atas dasar kerjasama keselamatan sejarahnya kekal penting untuk kerjasama mereka di masa hadapan.

“Australia dan ASEAN memerlukan satu sama lain untuk bekerjasama dalam bidang strategik dan keselamatan.

“Berdasarkan pengalaman semasa Perang Dunia Kedua, Australia menganggap Asia Tenggara sebagai rantau yang sangat penting, berfungsi sebagai penampan (keselamatan) untuk Australia daripada sebarang bentuk ancaman yang akan berlaku atau ancaman sampingan terhadap Australia,” katanya.

Beliau turut menekankan kepentingan yang semakin meningkat untuk meningkatkan kerjasama bagi menangani ancaman keselamatan bukan tradisional seperti jenayah siber, perubahan iklim, wabak, jenayah transnasional, dadah dan pemerdagangan manusia.