Tempatan

Anwar Ibrahim: Nilai Murni dan Disiplin Tinggi Penting untuk Anggota Penguatkuasa

Anwar sedang bersalaman dengan warga Kementerian Dalam Negeri pada Majlis Ramah Mesra Bersama Warga KDN Negeri Terengganu di Ibu Pejabat Polis Daerah Marang hari ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menekankan pentingnya setiap anggota agensi penguatkuasaan di negara ini memiliki nilai murni dan disiplin yang tinggi dalam menjalankan tugas mempertahankan keselamatan negara.

Menurut beliau, jika aspek tersebut dapat diperkuatkan dalam kalangan semua anggota penguat kuasa, matlamat untuk meningkatkan martabat negara, bangsa dan umat dapat dicapai dengan lebih cepat.

“Kita tak kurang orang yang pandai bercakap dari kedai kopi sampai ke Parlimen. Yang kurangnya, orang yang ada semangat disiplin dan nilai yang baik.

“Sebab itu, saya seru bagi semua pihak (supaya) faham agenda perubahan … kalau nak angkat martabat umat, bangsa dan negara tidak boleh dengan kaedah yang lama,” kata beliau ketika berucap pada Majlis Ramah Mesra bersama warga Kementerian Dalam Negeri (KDN) Terengganu di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Marang di sini hari ini.

Justeru, Anwar menggesa semua warga penguatkuasaan di bawah KDN untuk berubah, baik dari aspek fizikal mahupun spiritual, mengambil kira besarnya tanggungjawab anggota kementerian berkenaan.

Dalam pada itu, Perdana Menteri turut mengumumkan peruntukan segera RM1 juta bagi membaiki 20 unit kuarters polis di IPD Marang yang mengalami kerosakan setelah melihat sendiri situasi kediaman terbabit.

“Minggu depan sampai RM1 juta. Saya minta KDN dan polis untuk ambil tindakan segera. Saya tidak peduli apa cara sekalipun, yang penting ia mesti cepat diselesaikan supaya kita boleh bawa masuk lagi 20 keluarga untuk tinggal di situ.

“Kita nak suruh polis pertahankan negara dan banteras jenayah, tapi rumahnya rosak … jadi, saya kata kita selesaikan masalah ini bermula tahun lepas dan tahun ini walaupun tidak semuanya,” kata beliau.

Menurut Anwar, bagi kuarters polis lain yang memerlukan kerja pembaikan, KDN akan mengemukakan cadangan mengenai perkara tersebut, namun ia bergantung kepada keupayaan kewangannya.

Beliau bagaimanapun memberi jaminan bahawa kes-kes yang mendesak akan diselesaikan segera pada tahun ini.