Global

Malaysia perlu masa untuk teliti cadangan visa bersama enam negara ASEAN

BANGKOK: Malaysia memerlukan lebih masa untuk meneliti cadangan Thailand mengenai program visa bersama dengan enam negara ASEAN lain untuk menarik lebih ramai pelancong asing ke rantau ini. Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, menyatakan bahawa cadangan tersebut masih berada di peringkat awal perbincangan, dan Malaysia perlu mendapatkan lebih banyak maklumat mengenainya.

Beliau menjelaskan bahawa Thailand ingin mengambil peluang daripada gabungan enam negara ASEAN yang mempunyai potensi besar dalam bidang pelancongan dan ekonomi. Cadangan ini bertujuan untuk menarik lebih ramai pelancong melalui inisiatif visa bersama yang serupa dengan visa “Schengen” di Eropah. Negara-negara yang terlibat dalam cadangan ini termasuk Kemboja, Laos, Malaysia, Myanmar, dan Vietnam, yang secara kolektif menerima sekitar 70 juta pelancong asing pada tahun 2023.

“Tapi Malaysia sentiasa mencari keseimbangan dari aspek potensi ekonomi dan kepentingan mempertahankan isu keselamatan negara,” kata Saifuddin kepada Bernama baru-baru ini.

Dalam perkembangan lain, Saifuddin menyatakan bahawa pihaknya sedang membuat beberapa cadangan kepada China untuk memanjangkan tempoh visa pelancong bagi rakyat Malaysia dari 15 hari sekarang kepada 30 hari. Cadangan tersebut akan diusulkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mendapatkan persetujuan.

Sejak 1 Disember lepas, Malaysia telah melaksanakan pengecualian visa selama 30 hari kepada rakyat China, manakala Kerajaan China juga telah memberikan pengecualian visa selama 15 hari untuk pengembara dari Malaysia.

Sumber: Berita Awani