Sukan

Lee Zii Jia Merasakan Perubahan Dalam Dirinya Semasa Pertandingan Melawan Shi Yu Qi.

Lee Zii Jia dari Malaysia kecewa selepas kalah kepada Shi Yu Qi dari China dalam separuh akhir Kejohanan Badminton Piala Thomas 2024 di Chengdu. Gambar: Bernama

Lee Zii Jia pemain badminton negara mengakui bahawa dia merasakan perubahan dalam dirinya pada set kedua semasa kalah kepada Shi Yu Qi dari China dalam separuh akhir Piala Thomas hari ini. Walaupun sukar baginya untuk menjelaskan situasi yang dialaminya, dia menganggapnya sebagai sesuatu yang tiba-tiba berlaku di gelanggang.

“Saya bermain dengan baik di set pertama tetapi di set kedua saya seperti orang yang berbeza di dalam gelanggang. “Ia adalah situasi yang secara tiba-tiba boleh berlaku di gelanggang. Saya fikir ia sama seperti yang dialami Kenta Nishimoto (Jepun), pada perlawanan suku akhir (Zii Jia menang 21-13, 21-3).

“Saya banyak kali bermain dengan dia dan dia sentiasa memberikan persaingan sengit, tidak pernah pun berlaku seperti mana yang ditunjukkannya dalam perlawanan itu (set kedua).”

“Ini adalah satu perkara yang rumit dan sukar untuk saya jelaskan tetapi saya tahu apa masalahnya dan apabila pulang saya bersama jurulatih akan cuba atasinya,” kata Zii Jia kepada Persekutuan Badminton Dunia (BWF) selepas tamat perlawanan.

Dalam pertarungan melawan Yu Qi, Zii Jia memberikan perlawanan sengit dalam set pertama sebelum akhirnya kalah dengan skor 19-21. Walau bagaimanapun, dia seolah-olah ‘terpukau’ dalam set kedua, membuat banyak kesilapan mudah yang memberi peluang kepada Yu Qi untuk mendapatkan mata dengan kemenangan 21-5, memberi China keunggulan pertama dalam pertandingan itu dalam masa 39 minit.

“Sudah tentu situasi akan berbeza jika saya memenangi set pertama. Namun, ada masanya ia tidak berlaku seperti yang kita mahukan. Bukan mudah untuk menentang Yu Qi.”

“Dia adalah pemain nombor dua dunia dan prestasi cukup baik ketika ini,” katanya.