Tempatan

KPDN Selaras Rayuan Pengangkutan untuk SKDS, Pertimbangan di Mesyuarat Jemaah Menteri

Armizan menyatakan bahawa permohonan lengkap SKDS yang meliputi 33 jenis pengangkutan darat awam dan barangan akan diberikan kelulusan serta-merta. Gambar: Astro Awani/Shahir Omar)

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) sedang menyelaraskan rayuan daripada sektor pengangkutan tertentu yang ingin menyertai Sistem Kawalan Diesel Bersubsidi (SKDS) untuk dibawa kepada jawatankuasa rayuan yang melibatkan pelbagai kementerian dan agensi.

Menterinya, Datuk Armizan Mohd Ali menyatakan bahawa perkara tersebut akan dibawa untuk pertimbangan mesyuarat Jemaah Menteri.

Beliau turut menyatakan bahawa permohonan lengkap SKDS yang merangkumi 33 jenis pengangkutan darat awam dan barangan, akan diberikan kelulusan serta-merta.

“Permohonan boleh dibuat melalui pautan https://mysubsidi.kpdn.gov.my/ dan surat kelulusan akan dikeluarkan serta-merta, untuk membolehkan syarikat pengangkutan yang berjaya terus membuat permohonan fleet card kepada syarikat minyak pilihan melalui sistem yang sama.

“Proses permohonan adalah mudah dan cepat, kerana syarikat hanya perlu mengisi maklumat terhad dan pengesahan boleh dibuat segera melalui integrasi dengan sistem Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ),” katanya dalam kenyataan di sini pada Ahad.

Armizan berkata syarikat yang tersenarai dalam 33 jenis pengangkutan darat awam dan barangan yang berkelayakan, disarankan membuat permohonan segera.

“Kelulusan yang diperolehi sehingga 30 Jun 2024, membolehkan syarikat pengangkutan memohon bayaran tuntutan balik kadar perbelanjaan atas harga subsidi, melalui bukti resit pembelian sehinggasyarikat pengangkutan menerima fleet card daripada syarikat minyak pilihan,” katanya.

Selaras dengan kenyataan Kementerian Kewangan (MoF) pada 12 Jun, bayaran tuntutan balik akan dilaksanakan bermula Julai 2024 bagi mereka yang mendaftar dan mendapat kelulusan SKDS sehingga 30 Jun ini. Prosedur permohonan tuntutan dan tatacara pembayaran balik akan dimaklumkan oleh MoF dalam masa terdekat.

Datuk Armizan Mohd Ali berkata jika terdapat penyalahgunaan kad fleet oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, KPDN tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan tegas termasuk menarik balik kelulusan tersebut.

Beliau berkata KPDN juga menegaskan agar semua peniaga terutama kepada mereka yang menerima kemudahan subsidi diesel melalui fleet card, tidak menaikkan harga dengan memberikan alasan penetapan harga diesel baharu sebagai punca kenaikan harga barangan atau perkhidmatan mereka.

Setakat 8 pagi hari ini, jumlah keseluruhan kenderaan pengangkutan awam dan barangan yang diluluskan subsidi diesel di bawah SKDS ialah sebanyak 226,957 melibatkan 75,541 syarikat.

Sumber: BERNAMA