Pendidikan

Konsep “Kelas Terapung”: Langkah Inovatif dalam Mengatasi Kepadatan Pelajar

Fadhlina (dua dari kiri) sedang melawat sebuah kelas semasa kunjungannya ke SMK Meru di Klang pada hari Isnin.

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah memperkenalkan konsep ‘kelas terapung’ di seluruh negara untuk mengatasi masalah kepadatan pelajar di sekolah. Menurut Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek, inisiatif kelas terapung ini adalah salah satu langkah terbaik yang melibatkan pembinaan kelas atau bilik darjah khusus untuk mengurangkan kesesakan di sekolah.

“Penggunaan fasiliti sekolah akan dioptimumkan sebaik mungkin pihak sekolah seperti makmal, bengkel, bilik bahasa dan bilik kesihatan,” katanya selepas meninjau Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Meru.

Namun demikian, Fadhlina menjelaskan bahawa tidak semua sekolah akan menerapkan konsep kelas terapung untuk setiap subjek pelajaran dan keputusan tersebut akan bergantung pada keperluan dan kesesuaian masing-masing sekolah.

“Jika mereka ada kelas lebih, boleh buat konsep itu. Jika tiada, mungkin boleh guna kaedah lain bagi mengatasi masalah kepadatan pelajar,” ujar beliau.

Menurut data terkini dari Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) sebanyak 86 sekolah padat telah dikenalpasti, di mana setiap kelas memiliki lebih dari 40 pelajar terutama di sekitar Lembah Klang. Fadhlina, ketika memberikan ulasan tentang kunjungannya ke SMK Meru menjelaskan bahwa hasil tinjauan melalui program Tindak Susul Parlimen (TSP) Siri Satu di SMK Meru menunjukkan bahwa sesi pembelajaran dan pergerakan pelajar berjalan lancar setakat ini.

Beliau menyatakan bahwa sekolah tersebut memiliki 4,198 pelajar dan 240 guru untuk sesi penuh dan mereka telah mengambil inisiatif untuk mewujudkan kelas terapung.

“Pengalaman seumpama ini yang kita boleh lihat untuk digunakan di sekolah lain dalam jangka masa pendek atau sederhana,” jelasnya.

Fadhlina menyatakan bahawa lawatan tersebut bersama Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) dan Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) adalah penting sebagai saluran maklum balas terhadap isu-isu yang berkaitan dengan sekolah.

“Selain itu, kita melihat bagaimana mahu menyuraikan pelajar di sekolah padat dan mengoptimumkan sekolah lain di kawasan sekitar sebagai pilihan kepada ibu bapa.

“Bagi jangka masa panjang, pembinaan sekolah baharu juga diharap dapat menyelesaikan isu kepadatan itu dengan turut meliputi sesi libat urus bersama kerajaan negeri,” tambah Fadhlina.