Sukan

Ketekunan Tanpa Batas: Sivasangari Menjadi Pemain Terbaik Bulan April

Sivasangari dianugerahkan Atlet Terbaik Bulan April oleh The World Games kerana kejayaannya dalam menjuarai kejohanan London Classic.
Gambar: FB The World Games

Pemain skuasy wanita negara S Sivasangar, telah diiktiraf sebagai Atlet Terbaik Bulan April oleh The World Games sebagai penghormatan terhadap pencapaian cemerlangnya. Dia meraih gelaran juara sulung dalam kejohanan London Classic bulan lepas dengan mengalahkan pemain terbaik dunia. Menurut kenyataan di Facebook The World Games, pengiktirafan tersebut diberikan atas inspirasi yang diperoleh daripada ketekunan Sivasangari dalam menghadapi cabaran serta mengatasi kesukaran untuk mencapai kejayaan luar biasa.

“Sivasangari yang menduduki ranking ke-13 dunia memenangi kejohanan berprestij GillenMarkets London Squash Classic, menewaskan pemain nombor satu dunia Nour El Sherbini (Mesir) di suku akhir, ranking keempat Nele Gilis (Belgium) di separuh akhir dan pemain kedua dunia Hania El Hammamy (Mesir) di final.”

“Dan semua ini berlaku hanya dua tahun selepas beliau mengalami kemalangan yang mengancam nyawa, dengan kecederaan teruk di kepala, tulang belakang serta lehernya, malah doktor juga bimbang kemungkinan beliau tidak dapat berjalan lagi, namun beliau sudah berjalan dan menang,” menurut kenyataan itu.

Sebagai penerima anugerah Atlet Terbaik Bulanan, Sivasangari akan diberikan diploma serta hadiah berjenama. Pada Sabtu yang lepas, PSA World Tour mengumumkan Sivasangari sebagai Pemain Terbaik Bulan Mac/April. Pada tahun 2022, Sivasangari mengalami kecederaan parah dalam kemalangan yang menyebabkannya tidak dapat menyertai Sukan Komanwel Birmingham 2022.

Walau menghadapi cabaran tersebut, prestasi luar biasa Sivasangari yang berusia 25 tahun menjadikannya sebagai pemain skuasy wanita kedua yang memenangi gelaran di kejohanan tahap Emas setelah Datuk Nicol David berjaya melakukannya di Terbuka Hong Kong 2015. Beliau meraih dua pingat emas di Sukan Asia Hangzhou 2022 serta memenangi kejohanan jelajah dunia PSA tahap Gangsa, Hong Kong Football Club Open pada November tahun lalu.