Tempatan

Kes Kecuaian Perubatan: RM5.1 Juta Ganti Rugi Diberikan kepada Bekas CEO Prolintas

Plaintif mengalami kecederaan otak selepas menjalani pembedahan di sebuah hospital pakar swasta, lapan tahun yang lalu. Gambar: Hiasan

Mahkamah Tinggi di sini telah menyatakan ganti rugi sebanyak RM5.1 juta kepada pentadbir harta pusaka bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Projek Lintasan Kota Holdings Sdn Bhd (Prolintas) yang mengalami kerosakan otak selepas menjalani pembedahan di sebuah hospital pakar swasta lapan tahun lalu.

Hakim Datuk Mohd Arief Emran Arifin membuat keputusan tersebut selepas membenarkan saman yang difailkan pada tahun 2018 oleh Allahyarham Datuk Zainudin A Kadir (plaintif) terhadap sebuah hospital swasta, seorang pakar bedah telinga, hidung dan tekak (ENT), serta pakar bius (defendan).

Ganti rugi tersebut perlu dibayar kepada Datin Nor Rizam Abdul Wahab (plaintif) sebagai isteri dan pentadbir harta pusaka Zainudin yang meninggal dunia pada tahun 2021 akibat penularan COVID-19.

Dalam penghakiman sebanyak 79 muka surat tersebut, hakim memutuskan bahawa plaintif berjaya membuktikan secara keseimbangan kemungkinan bahawa semua defendan bertanggungjawab atas kecuaian perubatan.

Beliau menyatakan bahawa rantaian peristiwa yang menyebabkan kecederaan kepada si mati melibatkan kebenaran keluar awal daripada proses pemulihan selepas pembedahan, serta beberapa kejadian malang yang berlaku di wad.

“Ganti rugi diberikan oleh mahkamah akan ditanggung secara bersama dan berasingan oleh defendan,” katanya dalam penghakiman yang disiarkan di laman web badan kehakiman awal minggu ini.

Beliau turut mengarahkan hospital dan dua doktor itu membayar kos RM210,000 lagi kepada pentadbir harta pusaka Zainudin.

“Sebahagian besar daripada ganti rugi berjumlah RM4 juta adalah akibat kehilangan pendapatan kerana mangsa bekerja dan memperoleh RM65,000 sebulan, manakala RM500,000 lagi adalah untuk kesakitan dan penderitaan, katanya.

Dalam penghakimannya, Mohd Arief Emran juga menjelaskan bahawa tugas mahkamah bukanlah untuk menghukum doktor atau hospital tetapi untuk memberi pampasan kepada plaintif.

“Penganugerahan ganti rugi adalah percubaan oleh sistem perundangan untuk meletakkan plaintif pada kedudukan yang sama sejauh mana pampasan kewangan boleh diberikan,” katanya.

Menurut fakta kes, Zainudin dimasukkan ke hospital pada 22 Februari 2016 dan menjalani pembedahan hidung empat hari selepas itu. Pembedahan bermula pada jam 5.45 petang dan berakhir pada jam 8.05 malam. Rekod menunjukkan bahawa pembedahan berjalan lancar dan tiada kejadian tidak diingini semasa proses pembedahan. Walau bagaimanapun, Zainudin rebah pada jam 9.30 malam.

Menurut protokol hospital, doktor dikehendaki memerhati pesakit di ruang pemulihan sekurang-kurangnya selama sejam selepas ‘reversal anaesthesia’ atau penarikan balik bius sebelum pesakit dipindahkan ke wad.

Tetapi dalam kes ini, proses pemerhatian hanya berlangsung selama 25 minit. Dalam keadaan pesakit masih mengantuk, pakar bedah ENT memasukkan tiub ke dalam esofagus dan bukannya trakea yang kemudiannya menyebabkan kerosakan otak.

Selepas pembedahan, Zainudin dipindahkan ke wad VIP di mana alat suai kuasa oksigen juga turut hilang.

“Saya dapati defendan semuanya bertanggungjawab secara bersama dan berasingan atas apa yang berlaku dan kini tidak boleh meletakkan kesalahan itu semata-mata kepada defendan kedua (pakar bedah ENT),” kata hakim itu.

Semua defendan telah memfailkan rayuan terhadap liabiliti dan kuantum.

Sumber: BERNAMA