Tempatan

Kerajaan Enggan Memperpanjang Tempoh Kemasukan Pekerja Asing Melalui Program Rekalibrasi Tenaga Kerja

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail ketika ditemui pemberita semasa melakukan lawatan di Penjara Seberang Perai, hari ini. Gambar: Bernama

Kerajaan tidak mempunyai rancangan untuk memperpanjang jangka masa masuk pekerja asing ke negara ini melalui Program Rekalibrasi Tenaga Kerja termasuk pekerja dari Bangladesh yang telah berakhir pada 31 Mei.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menyatakan bahawa Malaysia memberikan tempoh yang munasabah untuk menguruskan prosedur pekerja asing.

“Pada ketika kita tetapkan tarikh itu (31 Mei), kita telah mengambil kira semua proses makna bermula dari kuota diluluskan, pemeriksaan kesihatan, mendapatkan visa dan mengatur tiket.

“Ternyata baru-baru ini, jumlah kemasukkan lebih 20,000 pekerja asing dalam masa empat hari (28 hingga 31 Mei) dan apabila kita semak antara yang masuk itu, kelulusan visa itu diperoleh 11 tahun lepas. Isunya kenapa tunggu sampai 31 Mei untuk bawa masuk,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Program Lawatan Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang Tun Ahmad Fuzi Abdul Razak ke Penjara Seberang Perai, di sini hari ini.

Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, menjelaskan bahawa mengikut unjuran jumlah dan trend kemasukan pekerja asing baru-baru ini yang melebihi 20,000, negara dijangka akan mempunyai lebih 2.6 juta pekerja asing menjelang Disember tahun ini. Jumlah ini melebihi sasaran yang ditetapkan oleh Unit Perancang Ekonomi (EPU) iaitu 2.5 juta pekerja asing.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, berkata bahawa kemasukan pekerja asing telah mencapai sasaran keperluan tenaga asing bagi sektor perkilangan, pembinaan, dan perkhidmatan. Bagi sektor perladangan dan pertanian, kerajaan akan memproses mengikut kelulusan kuota yang sedia ada buat masa ini tanpa melibatkan kelulusan baharu dan berdasarkan kes.

Media tempatan melaporkan bahawa Bangladesh telah memohon kepada Malaysia untuk membenarkan hampir 17,000 pekerja Bangladesh yang mempunyai visa kerja yang diluluskan untuk masuk ke Malaysia. Namun, mereka terlepas tarikh akhir 31 Mei untuk tiba di Malaysia dan melanjutkan tempoh kemasukan.

Dalam perkembangan lain, Saifuddin menyatakan bahawa beliau tidak akan mencampuri siasatan kes seorang anggota pengiring orang kenamaan yang memukul seorang lelaki orang kurang upaya (OKU). Beliau menyatakan bahawa kes tersebut sewajarnya diserahkan kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain.

“Itu kena IGP (Ketua Polis Negara) kot. Saya tak campur itu, bagi IGP buat,” katanya.

Pada Jumaat, Razarudin menyatakan bahawa Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan memanggil para pegawai yang terlibat dalam siasatan kes tersebut ke Bukit Aman untuk membantu siasatan dalam masa terdekat.

Sumber: Bernama