Global

Malaysia Bersedia untuk Menjadi Pengerusi ASEAN Tahun Depan

Dasar luar negara Malaysia yang konsisten, yang dikekalkan oleh perdana menteri berturut-turut sejak kemerdekaan turut memainkan peranan penting dalam kesiapsiagaannya. Gambar: Bernama

Ketika Malaysia Bersiap bersedia untuk mengambil alih peranan Pengerusi ASEAN tahun depan, penganalisis yakin dengan kesediaan negara ini. Mereka menyoroti kecekapan perkhidmatan awam Malaysia dan rekod prestasi yang terbukti dalam menganjurkan acara antarabangsa utama, termasuk peranan Malaysia sebagai Pengerusi ASEAN pada tahun 2015.

Profesor Dr. Azmi Hassan, seorang pakar geostrategis dan Felo Kanan Akademi Penyelidikan Strategik Nusantara (NASR) percaya bahawa pengalaman Malaysia dalam memimpin kumpulan 10 negara ASEAN yang disokong oleh kementerian luar yang kukuh telah menyediakan negara ini dengan baik untuk menjalankan peranan sebagai Pengerusi ASEAN.

Dengan kata lain, pengalaman dan kekuatan Malaysia dalam memimpin ASEAN sebelum ini bersama dengan kementerian luar yang kompeten telah menjadikan Malaysia sebagai calon yang baik untuk memegang peranan penting ini di masa depan.

“Sejak Januari lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengarahkan kementerian luar dan kementerian lain yang berkaitan untuk mewujudkan satu sistem yang komprehensif.

“Sistem perkhidmatan awam kita amat cekap, memastikan operasi yang lancar sebagai Pengerusi ASEAN,” katanya kepada BERNAMA ketika diminta mengulas mengenai kesediaan Malaysia untuk menjadi Pengerusi ASEAN.

Profesor Dr. Azmi Hassan menyatakan bahawa konsistensi dasar luar negara Malaysia yang telah dikekalkan oleh setiap perdana menteri sejak kemerdekaan memainkan peranan penting dalam kesediaannya.

“Tidak akan ada kejutan atau gangguan dalam kecekapan kita selaku Pengerusi ASEAN,” kata penganalisis itu.

Laos akan menyerahkan baton pengerusi ASEAN untuk tahun 2025 pada Sidang Kemuncak ASEAN dari 8 hingga 11 Oktober. Malaysia sebelum ini pernah memegang jawatan Pengerusi ASEAN sebanyak empat kali iaitu pada tahun 1977, 1997, 2005 dan 2015.

ASEAN ditubuhkan pada 8 Ogos 1967 dan terdiri daripada 10 negara anggota iaitu Brunei, Kemboja, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filipina, Thailand, Singapura dan Vietnam. Keahlian penuh Timor-Leste dalam blok ASEAN masih belum selesai.

Sumber: Bernama