Tempatan

Kementerian Pertimbangkan Undang-Undang Khusus Atasi Pencemaran Plastik

Kerajaan sedang mempertimbangkan pengenalan undang-undang khusus untuk menangani isu pembuangan dan pencemaran plastik yang menjadi fokus utama di Malaysia.

Menteri Sumber Asli dan Kelestarian Alam, Nik Nazmi Nik Ahmad menyatakan bahawa kementerian sedang menilai keperluan untuk undang-undang khusus berdasarkan kekurangan dalam kerangka kerja semasa.

“Sebahagian besarnya bergantung kepada kerajaan tempatan. Ada beberapa bandar seperti Pulau Pinang, Selangor, Kuala Lumpur dan Johor bergerak pantas, yang lain tidak,” jelasnya.


“Kita memerlukan pendekatan nasional untuk menangani pencemaran plastik,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kongres Jurukur Antarabangsa Ke-26 2024 di sebuah hotel di sini hari ini.

Nik Nazmi menjawab hasil kajian terkini yang menunjukkan Malaysia berada di peringkat teratas di antara 109 negara dalam penggunaan mikroplastik dan termasuk dalam sepuluh teratas negara yang paling banyak terdedah kepada zarah mikroplastik.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Environmental Science and Technology dan disebut oleh The Straits Times mendapati bahawa setiap penduduk Malaysia secara purata mengambil 502.3 miligram (mg) mikroplastik setiap hari dengan lebih daripada 50 peratus daripada jumlah ini berasal dari pengambilan ikan.

Nik Nazmi menyatakan bahawa kementerian sedang berbincang dengan Kementerian Ekonomi untuk menjalankan kajian yang sewajarnya mengenai dasar plastik negara.

Beliau juga menegaskan tentang keperluan akan rangka kerja undang-undang yang kukuh untuk mengurangkan penggunaan plastik sekali pakai secara berperingkat, meningkatkan kadar kitar semula dan memerangi pencemaran plastik dengan lebih berkesan.

Perbincangan sedang dijalankan.

“Kami bekerjasama rapat dengan Jabatan Alam Sekitar kementerian, bertemu dengan Badan Bukan Kerajaan (NGO), ahli akademik dan perunding untuk belajar daripada negara lain dalam menentukan jalan terbaik ke hadapan,” katanya.

Sumber: BERNAMA