Tempatan

Kes Penyeludupan Bahan Api RON95 Meningkat Selepas Penyasaran Subsidi Diesel

Armizan bercakap pada sidang media selepas meninjau sempadan Malaysia-Thailand hari ini. Gambar: Bernama

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Armizan Mohd Ali menyatakan bahawa kes penyeludupan bahan api RON95 dilaporkan meningkat selepas kerajaan mengumumkan penyasaran subsidi diesel.

Beliau menyatakan bahawa hasil pemantauan yang dilakukan oleh pegawai penguat kuasa yang ditempatkan di lapan pintu masuk utama di Kelantan, Perak, Kedah dan Perlis mendapati penyeludup mulai mengubah strategi mereka.

“Kementerian mendapati modus operandi penyeludupan yang digunakan melibatkan taktik pembelian petrol berulang di stesen minyak sekitar negeri bersempadan.

“Sebelum ini, mereka menggunakan kereta pacuan empat roda bagi menyeludup petrol kini mereka mengubah suai tangki kereta sedan untuk mengisi petrol,” katanya pada sidang media khas selepas mengadakan rondaan di sempadan Malaysia-Thailand di Sungai Golok, Pengkalan Kubor, di sini hari ini.

Oleh itu, Armizan menyatakan bahawa kementerian telah mengeluarkan Arahan Pengawal Bekalan kepada pemilik stesen minyak untuk memantau dan melaporkan kenderaan yang terlibat dalam pembelian berulang. Arahan tersebut akan berkuat kuasa mulai esok sejurus selepas sesi libat urus dengan pemilik stesen minyak di seluruh Kelantan.

“Selain itu, kementerian saya juga akan memperkukuh kerjasama dengan Jabatan Pengangkutan Jalan dalam melaksanakan pemantauan dan pemeriksaan bagi mengesan kenderaan yang telah diubah suai,” katanya.

Armizan menyatakan bahawa ini merangkumi pengubahsuaian kenderaan untuk tujuan penyeludupan merentasi sempadan dan penyelewengan yang melibatkan penjualan diesel bersubsidi kepada industri penguatkuasaan di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Berkenaan dengan Ops Tiris 3.0, beliau menjelaskan bahawa operasi ini akan diteruskan sehingga akhir tahun ini.

“Ops Tiris 3.0 diteruskan sehingga hujung tahun ini, sama ada akan diteruskan pada tahun depan (2025) perkara itu akan dibincangkan dan kita akan melihat pelaporan penuh ops berkenaan sebelum memuktamadkan sebarang keputusan,” katanya.

Armizan menyatakan bahawa statistik penguatkuasaan operasi yang berlangsung dari 1 Januari hingga 31 Mei mencatatkan sebanyak 19,337 pemeriksaan dijalankan di seluruh negara.

Ini melibatkan stesen minyak, pemborong, pengilang, kuari, pos kawalan dan premis lain. Sejumlah 986 kes direkodkan dengan nilai rampasan keseluruhan sebanyak RM12.46 juta dalam tempoh yang sama.

Armizan menyatakan bahawa statistik penguatkuasaan operasi yang berlangsung dari 1 Januari hingga 31 Mei mencatatkan sebanyak 19,337 pemeriksaan dijalankan di seluruh negara.

Ini melibatkan stesen minyak, pemborong, pengilang, kuari, pos kawalan, dan premis lain. Sejumlah 986 kes direkodkan dengan nilai rampasan keseluruhan sebanyak RM12.46 juta dalam tempoh yang sama.