Global

JIM, KDN teroka penggunaan kod QR di pintu masuk negara

Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) sedang melihat ke arah penggunaan kod respons pantas (QR) di beberapa pintu masuk utama negara sebagai langkah untuk mengatasi masalah kesesakan.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh, menyatakan bahawa kajian mengenai penggunaan kod QR di pintu masuk negara telah dilakukan dan fasa pengujian sedang dijalankan. Beliau menegaskan bahawa pengumuman rasmi mengenai pelaksanaan fasa pengujian ini akan dibuat oleh KDN.

Beliau turut menyatakan bahawa inisiatif ini adalah sebahagian daripada komitmen JIM dan KDN dalam menangani kesesakan di pintu masuk utama negara. Penggunaan kod QR di pintu masuk utama negara adalah antara langkah untuk mempercepatkan proses kemasukan tanpa mengabaikan aspek keselamatan.

Pada 3 Disember yang lalu, Kerajaan Negeri Johor mencadangkan agar kerajaan Persekutuan mempertimbangkan pelaksanaan kaedah digital sistem QR Code, seperti yang dilakukan di Singapura, bagi pergerakan keluar masuk Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) di negeri itu. Ini adalah sebahagian daripada usaha kerajaan Malaysia dan Singapura untuk menjayakan Zon Ekonomi Khas Johor-Singapura (JS-SEZ).

Ruslin menegaskan bahawa JIM dan KDN akan terus berusaha untuk melaksanakan inisiatif-inisiatif yang diperlukan bagi mengatasi isu kesesakan di pintu masuk utama negara, sama ada di Johor Bahru atau melalui pintu masuk udara, tanpa mengabaikan aspek keselamatan.

Sumber: Berita Awani